ОСТАННІ НОВИНИ

Саморобний колектор для нагріву води обійдеться у 3,5 тис грн

|

Увімкни сонце – живи комфортно. Упродовж чотирьох днів на базі Львівської спеціалізованої школи «Надія» відбувався тренінг зі встановлення та використання сонячного колектора для нагріву води. Сьогодні, 27 червня, його встановили на даху. Це подарунок школі для використання в дитячій їдальні. Як розповіли фахівці «Екоклубу», колектор зможе нагрівати до150 літрівводи у літній час до 80°С, у зимовий – до 40°С. про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

«Ми працюємо над виготовлення і встановленням сонячних колекторів вже четвертий рік. Це проект, який фінансується Європейським Союзом – «Увімкни сонце – живи комфортно». Здійснюється міжнародною мережею наших організацій «Жінки в Європі за спільне майбутнє».

Нас запросили до Львова в рамках Європейського тижня сталої енергетики. Ми брали участь у виставці біля Ратуші. Показували міні-моделі. З вівторка ми почали будівництво сонячного колектора у школі. Ідея проекту – показати, що можна власними руками і за невеликі кошти виготовити сонячний колектор, який буде безкоштовно нагрівати воду. Ми можемо відмовитись від газу і електроенергії. Ця школа для підігріву води використовує електроенергію. Тепер вони зможуть економити. Результат буде видно за місяць-другий.

Установка є простою. Колектор складається з матеріалів, які можна знайти у побуті – це залізо, скло, дерево, утеплювач, сантехнічні з’єднання, бак. Ми купили бойлер, який вже має теплообмінник. Якщо взимку сонця буде недостатньо і колектор не зможе нагріти до потрібної температури воду, школа зможе підключатись до електроенергії і догрівати воду. Така установка, площею 2 м кв, здатна нагріти 100-150 літрів води в літній період при хорошому сонечку – до 70-80 градусів. Взимку колектор зможе підігріти воду до 30-40 градусів.

Учасниками нашого тренінгу є прості люди. Частина з них – це вчителі, є учасники, які просто звернулись до громадської організації з бажанням приїхати сюди. Є дві людини, які приїхали з Ковеля.

Ми ставимо мету – зруйнувати міф, що альтернативні джерела енергії – це дорого і вони не дають ніякого ефекту. Ми хочемо довести, що енергозбереженням треба займатись, це не шкодить екології. Це економить наші кошти і допомагає нашому довкіллю», – розповіла Аліна Архипенко, асистент ММГО «Екоклуб».

Ціна на саморобний колектор може сильно варіюватись (залежно від наявності у людини якихось власних матеріалів), однак в середньому буде становити близько 1500 грн. Повна ж вартість всієї установки разом із з’єднанням та баком будуть становити 3000-3500 грн. Відтак, власноруч складений колектор – це надзвичайна економія коштів для навчального закладу.

Тренінг організовано в рамках проекту «Увімкни сонце – живи комфортно» та Європейського тижня сталої енергетики, силами ГО «Екоклуб», Асоціації «Енергоефективні міста України» та Львівської міської ради, за фінансової підтримки USAID MERP.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *