ОСТАННІ НОВИНИ

Через військові події Україна вперше за багато років зробила замовлення "Львівському бронетанковому заводу"

|

Україна вперше за багато років зробила замовлення державному підприємству “Львівський бронетанковий завод”. Через військові події у липні тут розпочнеться капітальний ремонт тягачів, двигунів, електростанцій, приладів спостереження, гусениць для української армії. Орієнтовні обсяги замовлення – 30 млн грн. Тому підприємство швидше за все перейде на півтори-дві зміни роботи. Сьогодні тут 700 працівників, пише Gazeta.ua.

“Останні роки ми обслуговували країни Азії та Африки. Робили для них ремонт 185 танків Т-72 у рік на суми приблизно 370 мільйонів гривень, – розповідає директор підприємства Олександр Остапець. – З цього і живемо. Виплачуємо соцпакет своїм працівникам, закупили найсучасніше цифрове обладнання для різки металу, виготовлення деталей. Зараз мусимо призупинити роботу на експорт, а зорієнтуватися на Збройні Сили України. Проте замовлення з-за кордону надходять і далі, останнє – з Нігерії. Тому паралельно сподіваємося обслуговувати і цей напрямок.”

В Україні Т-72 з 2007 року знятий з озброєння. У наших військах – Т-64. Найсучасніший танк “Оплот” в Збройних Силах України є лише один. Україна виробляє їх в Харкові для Таїланду.

“Один такий танк коштує як сім БТРів. Машина маломобільна, тому для України зараз менш потрібна. Коли воєнні дії ведуться у житлових масивах, нам більше потрібні бронетранспортери, а не гусенична техніка, – пояснює директор. – Тому плануємо робити і БТРи. Зразки закупили у Харківського конструкторського бюро імені Морзова”.

 

Львівський бронетанковий завод вижив у той час, коли інші львівські заводи-гіганти зникли. Це за рахунок того, що підприємство військової галузі не можна приватизовувати та вдалося налагодити замовлення в африканських країнах, які ще не швидко зможуть перейти на сучаснішу техніку. Цього року заводу виповнюється 70 років. Тут 50 га території, доглянуті насадження і газони, власні підсобні цехи для пошиття спецодягу, тренажерний зал, медична частина.

Завод переорієнтувався і на виготовлення броньованих пожежних машин з високою прохідністю. Постачає їх у Казахстан. Вони зроблені на основі Т-72 та Т-55.

Фото: Ярослав Тимчишин

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *