ОСТАННІ НОВИНИ

Нардеп розповів, які причини високої смертності дітей в Україні

|

В Україні достатньо високий рівень смертності серед дітей, здебільшого до 1 року. Причинами традиційно є халатність лікарів, неякісне медичне обладнання та підроблені ліки, які можуть серйозно нашкодити здоров’ю.

Про це «Погляду» розповів народний депутат України, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення охорони громадського здоров`я, санітарного та епідемічного благополуччя населення Василь Пазиняк.

«Причиною масової смертності дітей є багато об’єктивних і суб’єктивних факторів. Насамперед, стан матеріально-технічного забезпечення лікувальних установ дуже поганий. Якщо порівняти наші лікарні та європейські, то українські виглядають як країни третього світу. До того ж, на сьогодні в бюджеті Міністерства охорони здоров’я майже нічого не передбачено на закупівлю необхідного устаткування», – наголошує нардеп.

Він додає, ще одним фактором є недостатня компетенція лікарів: «Дуже часто лікарями стають не за покликанням, а лише тому, що так захотіли батьки. Відповідно, діти вчаться, отримують диплом, а потім купують посади. Халатність – це ще одна причина смертності дітей».

За словами Василя Пазиняка, щодо причин смертності новонароджених, то тут велику роль відіграють післяпологові травми і, звичайно, непрофесіоналізм лікарів.

Нардеп переконаний, на смертність дітей впливають і неякісні ліки, яких чимало в аптеках.

«Ще однією причиною є неякісні ліки. В Україні дуже часто в аптеках і медичних закладах є багато підробок. Ще 2005 року заявляли, що в аптеках до 30%-40% фальшивих ліків, ця цифра не сильно змінилася», – пояснює співрозмовник.

Він каже, що, можливо, Генпрокуратура створить спеціальну комісію, яка розслідуватиме причини смертності дитячої смертності, однак важливо, щоби це проводили незалежні експерти.

Нагадаємо, у Генпрокуратурі оприлюднили інформацію про те, що торік через халатність лікарів та неякісне медичне обладнання померло 6,6 тис. дітей, здебільшого це малюки до 1 року.

 Фото: PHL


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *