ОСТАННІ НОВИНИ

Минулого року з вини медиків померло понад шість з половиною тисяч дітей

|

Торік в Україні померло 6 тисяч 600 дітей, більшість з яких до 1 року життя. Основними причинами такого становища є несвоєчасна та неякісна медична допомога під час пологів, застаріла матеріально-технічна база лікувальних установ, відсутність фахівців патронажу новонароджених на дому. Про це інформує Львівському порталу прес-служба Генеральної прокуратури України.  

Міністерством охорони здоров’я України, його територіальними органами та лікувальними установами в повному обсязі не забезпечено виконання повноважень щодо створення належних умов для народження дітей, забезпечення доступу до високоякісних медичних послуг, а також запобігання поширенню соціально-небезпечних захворювань, таких як алкоголізм, наркоманія, туберкульоз, СНІД. Про це засвідчили результати  прокурорських перевірок додержання прав дітей на охорону життя і здоров’я. 

Зокрема, через неналежне виконання професійних обов’язків медичними працівниками Гадяцької районної лікарні Полтавської області помер новонароджений. 
Ця подія мала місце ще у січні 2012 року, але виявлено цей факт лише у ході прокурорської перевірки у поточному році. З’ясувалось, що через неналежне виконання професійних обов’язків лікарів-акушерів Гадяцької центральної районної лікарні настала смерть новонародженого через асфіксію. 

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 140 Кримінального кодексу України (неналежне виконання професійних обов`язків медичним або фармацевтичним працівником, якщо воно спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому). 

Ще одна смерть немовляти мала місце у Львівській області, де через переохолодження загинув новонароджений. Як стало відомо, дитину залишили у так званому «Вікні життя», яке створене у пологовому будинку для підкинутих дітей. Однак, через те, що не розроблено відповідні документи, які б регламентували діяльність такого «Вікна життя», дитину несвоєчасно виявили. Внаслідок переохолодження вона померла. 

За цим фактом розпочато кримінальне провадження, у якому наразі триває досудове розслідування. Всього, за результатами перевірок, органами прокуратури у цій сфері розпочато 44 кримінальні провадження, внесено майже 600 подань, до відповідальності притягнуто 500 посадових осіб, на користь дітей відшкодовано 9,5 млн грн.

Фото: Visnyk.in.ua

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *