ОСТАННІ НОВИНИ

Зі Львова в зону АТО потрапили фальшиві бронежилети, які не рятують від куль

|

У Львові на гарячому затримали двох ділків, які намагалися реалізувати в одній із торгівельних мереж міста бронежилети, які не захищають від куль. Резонансу справі додає те, що майже 100 таких підробок уже вирушили в зону АТО «захищати» українських силовиків. Про це під час сьогоднішньої прес-конференції повідомив начальник Львівської міліції Сергій Зюбаненко, передає кореспондент Львівського порталу.

За словами С. Зюбаненка, зловмисників затримано, а всю партію фальшивих бронежилетів, яку готували до нового продажу, вилучено.

«Правоохоронці затримали двох ділків, які намагалися продати в одну із торгівельних мереж Львова 53 предмети схожих на бронежилети. При затриманні псевдобронь вилучено, а заразом і 28 тисяч гривень, які молодики мали при собі, та автомобіль, яким товар було доставлено. Крім того, на затриманому автомобілі були номерні знаки, які раніше були викрадені з іншого автомобіля в місті Львові», – повідомив С.Зюбаненко.

Також головний міліціонер Львова розповів, що допомогти виявити аферу з бронежилетами допомогла інформація від небайдужого громадянина, який придбав «бронежилет» в одній із торгівельних мереж міста, і виявив, що він не відповідає гарантіям та сертифікатам якості. Зокрема з’ясувалось, що ці вироби не здатні витримати кулі калібру 5.45.

 

Зараз відкрито кримінальне провадження за 190 статтею, ч.1, ККУ – шахрайство. Проводяться слідчі дії. Однак затримані вже встигли збути у торгівельних мережах Львова близько сотні таких предметів. Зокрема 42 підроблених бронежилети закупили і відправили на схід приватні особи. По 15 отримали спеціалізовані підрозділи МВС та десантники в зоні АТО, 10 бронежилетів отримали правоохоронці на блокпостах під Слов’янськом.

«Місцезнаходження реалізованих псевдобронежилетів оперативно встановлено. На жаль, враховуючи дефіцит таких товарів, вони були викуплені та направлені в зону проведення АТО. Відповідні служби та людей, які безпосередньо використовували ці предмети попереджено. Частково підробки уже вилучені. Попри те є підозра, що подібні предмети і через інші торгівельні мережі могли потрапити в підрозділи антитерористичної операції. Перевіряють й інші джерела постачання та можливість збуту цих «бронежилетів» у інших регіонах України. Розслідування триває», – повідомив С. Зюбаненко

Окрім того, журналістам продемонстрували вилучений псевдобронежилет, який маскували під марку вітчизняного виробника. Підробку здатен відрізнити лише кваліфікований спеціаліст. Зокрема у сертифікатах зазначалося, що це бронежилети п’ятого класу захисту, а пластини із урахуванням шостого. Однак насправді всередині містились звичайні металеві пластини, які не могли б врятувати життя.

С. Зюбаненко також розповів, що реалізація підроблених бронежилетів розпочалась на початку червня. Обоє затриманих – жителі Львова. Одному із них 38, а іншому 31 рік. Вони уже надали покази, які зараз перевіряються. Причетність магазину реалізатора виключена, бо ця торгівельна мережа за власний кошт передавала частину цих бронежилетів, як спонсорську допомогу військовим.

Водночас попри суспільний резонанс, стаття шахрайство, за якою затримали ділків, може бути змінена.

«Шахрайство це одна суспільна небезпека, але якби не дай Боже були наслідки, тоді справу кваліфікували б по іншому. Якщо слідство у ході перевірки виявить інші факти, як ті вироби виготовляли то не виключено, що з’явиться ряд нових кримінальних проваджень, що мають відношення до цієї події. Відтак кримінальну статтю можуть перекваліфікувати», – наголосив С. Зюбаненко.

Фото: Фейсбук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *