ОСТАННІ НОВИНИ

Де у Львові відзначатимуть свято Купала

|

23 червня, у день літнього сонцестояння, на території паркової зони «Погулянка» відбудеться свято Купала. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськраді.

Організатор заходу – ЛМГО «Туристсько-спортивний клуб «Манівці», проект втілюється за підтримки Львівської міської ради.

«Цього року свято відбудеться уже вчетверте. І щороку воно збирає все більше і більше учасників. Торік тут бавилось близько 600 осіб. Звичайно, найбільше приходить молоді – але були і діти, і старші люди, і цілі сім’ї. Загалом, купальське свято – це прекрасна національна забава для усіх. А щодо дати – її ми обрали не випадково – адже за традиціями, через купальське вогнище стрибали саме в найкоротшу ніч року», – розповідає Тарас Білошицький, президент ЛМГО «ТСК «Манівці».

Як зазначили організатори, свято стане прекрасною нагодою пригадати давні звичаї та поринути в атмосферу традицій та народних переказів. Програма вечора буде дійсно насиченою. Розпочнеться вона забавами і змаганнями та заплітанням вінків. Родзинкою свята стане вогняна феєрія на плавучій сцені та кінозал просто неба (глядачі матимуть змогу переглянути фільм з води). Звичайно ж, не забули і про головний купальський елемент – традиційні стрибки через вогнище.

«Метою свята є спроба на фоні етнічних традицій повернути активний відпочинок в умовах природи. У дійствах не має ніяких помпезностей, усі охочі зможуть прийти та побавитись у народні ігри, яких є великий список. Також під час заходу відбудеться імпровізоване театралізоване дійство.

Як відомо, свято Купала без вогняних ігрищ складно собі уявити, тому такі елементи, як пошук своїх вінків, забави навколо вогнища – усе це буде однозначно.

Також буде фаєр-шоу, яке стане вступом в наступну атракцію – кіно просто неба. Варто зазначити, що екран та проектор буде знаходитись на воді, а отже фільм можна буде подивитись як з берега, так і з води. За основу ми взяли фільм «Пропала грамота» і сподіваюсь, що з допомогою кінематографа нам вдасться перенести глядачів в середовище згадане у кінострічці», – додав Тарас Білошицький.

«Манівці» є однією з найактивніших громадських організацій Львова, які роблять дуже багато заходів, що в контексті роботи по децентралізації міських заходів, яку проводить управління культури є дуже важливим. Те, що свято Купала стало заходом, який відбувається поза межами центральної частини міста, є дуже значущим у цій стратегії. Тому співпраця з такими організаціями надзвичайно важлива і такі заходи – це результат співпраці та показник того, що такі проекти є потрібними», – наголосила Богдана Брилинська, головний спеціаліст відділу маркетингу і культурних індустрій управління культури ЛМР.

Початок свята о 17.00 год, але приєднатись можна буде у будь-який момент. Місце проведення: територія Центру творчості дітей та юнацтва Галичини (парк «Погулянка», вул. Вахнянина, 29). Організатори запрошують гостей приходити у національному одязі. Вхід вільний.

Програма заходу

17:00   ігри, співи, заплітання вінків

20:00   стрибки через вогнище

21:30   вогняне шоу на плавучій сцені

22:00   кінозал під відкритим небом

Фото: ilikenews.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *