ОСТАННІ НОВИНИ

Кубів розповів про майбутнє Нацбанку

|

Голова Нацбанку України Степан Кубів сьогодні на пленарному засіданні сесії Верховної Ради України доповів інформацію про діяльність Національного банку з березня по червень цього року. Під час виступу зазначив, що у Національного банку зараз два завдання: зберегти фінансову систему держави від руйнування і сформувати нову довгострокову Стратегію розвитку банківського сектору України та почати її втілення. Про це С.Кубів напивав на своїй сторінці у Facebook.

«Найважливішим фактором стабілізації фінансової системи стало відновлення співпраці з МВФ та підписання програми на суму 17 млрд. доларів США, яка вже дозволила знизити ризики в економіці та фінансовому секторі. Завдяки підтримці МВФ вдалося зупинити падіння гривні, перейти до гнучкого валютного курсу, і таким чином стабілізувати золотовалютні резерви України, а за останній місяць почати їх нарощувати – з 15,5 млрд. дол. у березні до 17,7 млрд. дол. у червні. Також вдалося збільшити поточний рахунок з мінус 4,2 млрд. дол. до майже збалансованого – мінус 0,4 млрд. дол. США. 

У 2014 році було перераховано до бюджету 22 млрд. грн. прибутку за минулий рік. Водночас банківська система підтримувала програми Уряду. НБУ та банки разом збільшили свій портфель ОВДП (за сумою основного боргу) на 47 млрд. грн.
Завдяки низці невідкладних заходів щодо підтримки ліквідності та посилення контролю за українським банками відбувся приплив депозитів у банківську систему у розмірі +0,4 млрд. грн. станом на 13 червня.

Вже розроблено проект Стратегії до 2020 року, основою якої є перехід до сучасної монетарної політики, заснованої на таргетуванні інфляції та гнучкому обмінному курсі, консолідацію банківської системи і лібералізацію валютного законодавства. Поступово посилюємо прозорість наших стосунків з суспільством і бізнесом, створивши Громадську Раду при НБУ.
Сила будь-якого центрального банку у послідовності та передбачуваності. Ми повинні успішно реалізувати програму МВФ та посилити роботу в рамках співпраці з ЄС. Це дозволить з часом максимально інтегруватися у сучасну фінансову систему, одночасно створивши глибокий ліквідний національний фінансовий ринок», – пише С.Кубів.

Як писав Львівський портал, Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради проект постанови про звільнення Степана Кубіва з посади голови Національного банку України.

Найвірогідніше, що С.Кубів буде призначений головою Львівської обласної держадміністрації. 

Фото: PHL

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *