ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині зросла захворюваність на парентеральні гепатити

|

Впродовж чотирьох місяців 2014 року у Львівській області реєструється ріст захворюваності на парентеральні гепатити (вірусний гепатит В та С), порівняно з аналогічним періодом 2013 року (76 випадків проти 48 випадків). Найвищі показники захворюваності на дану нозологію реєструвалися серед осіб вікових груп 18-29 років (37%) та 30-39 років (20%).   Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛМР.

До групи вірусних гепатитів, що передаються парентеральним шляхом, тобто через кров, відносяться гепатит В, гепатит С. Ці хвороби характеризуються значним поширенням, часто важким перебігом, схильністю до переходу в хронічну стадію та ускладненнями. Джерелом інфекції є хворі гострими і хронічними формами та вірусоносії.

Заразитися вірусом гепатитів можна при проведенні пірсингу, татуажу, голкорефлексотерапії, в косметичних салонах (манікюр, педикюр, проколювання вух та ін.), при наданні стоматологічної допомоги, при хірургічних втручаннях, при використанні інструментів, забруднених кров`ю хворого на гепатит чи носія, а також при спільному використанні бритв, манікюрних наборів і навіть зубних щіток (коли щітка забруднена інфікованою кров’ю).

Основний механізм зараження – через кров. Найчастіше інфікування відбувається при переливанні крові, яка містить вірус гепатиту. Високий відсоток інфікованості (у 20 разів вище, ніж у здорових людей) мають хворі, які перебувають на постійному гемодіалізі.

Вірусні гепатити В і С не передаються повітряно-крапельним шляхом (при розмові, чханні, зі слиною), при потисканні рук хворої людини, при користуванні загальним посудом, з їжею чи напоями. Передача інфекції в побуті обов`язково відбувається шляхом попадання частинок крові від хворого або носія іншій особі при пошкоджених шкірних покровах (порізи, травми, тріщини).

Щоб уникнути інфікування вірусним гепатитом В, необхідно дотримуватись таких санітарно-гігієнічних заходів:

індивідуалізація усіх предметів особистої гігієни і роздільне їх зберігання;

виконання правил особистої гігієни;

попередження мікротравм у побуті та на виробництві.

Якщо ви прийшли в будь-який медичний заклад, звертайте увагу, щоб усі потенційно небезпечні маніпуляції проводилися одноразовими інструментами.

Враховуючи різноманіття шляхів передачі вірусного гепатиту В, єдиний дієвий засіб профілактики – вакцинація. 

Фото: www.likar.info 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *