ОСТАННІ НОВИНИ

Кубів розповів, що вдалось зробити за 100 днів

|

Голова Нацбанку України Степан Кубів розповів, що вдалось зробити за сто днів на посаді. Про це він написав на своїй сторінці у  facebook, передає кореспондент Львівського порталу.

«За сто днів оновленої команди в Національному банку України було виконано багато важливих завдань. В силу тих чи інших причин, можливо, не все одразу вдається, але руки не опускаються. Приємно також, що наші дії та кроки бачить і високо характеризує міжнародна спільнота. Вона вірить у нас, вірить в Україну, вірить в український народ і готова підтримати фінансово наші наміри побудувати нову країну.

Отож коротко про найголовніше:
1. НБУ запровадив прозорий механізм рефінансування банків, що мають відплив депозитів. Як наслідок, банки впоралися з дефіцитом ліквідності, а банківська система в цілому вистояла, хоча говорити про збільшення обсягів кредитування економіки передчасно.
2. Вдалося зупинити неконтрольоване падіння гривні без витрачання золотовалютних резервів, переходимо до політики гнучкого обмінного курсу гривні. У той же час стан валютного ринку залежить не тільки від економічних, але й від політичних реалій сьогодення. У міру нормалізації ситуації на сході країни, обмінний курс гривні наближатиметься до свого рівноважного значення.
Обмеження доступу 14 фінансовим установам у квітні і 8-ом у травні до міжбанківського валютного ринку у зв’язку з підозрою їх у недотриманні вимог валютного законодавства дозволило укріпитися гривні на понад 13%.
3. Налагодження спілкування та обговорення гострих питань Національного банку України із представниками банківської спільноти дозволило чітко розуміти потреби ринку, оперативно реагувати на всі виклики та проблеми.
4. На сьогодні затверджено Положення про Громадську раду при НБУ, яка дозволить налагодити активний діалог між громадянами та центральним банком як органом банківського нагляду, сприятиме вирішенню проблемних питань в сфері захисту прав та інтересів споживачів банківських послуг та запровадити дієві механізми у сфері захисту прав та законних інтересів вкладників та кредиторів банків.
5. Активізація співпраці із міжнародними інвесторами – МВФ, ЄБРР, МФК та іншими дозволила отримати значну міжнародну допомогу та збільшити золотовалютні резерви.
6. Зараз для нас домовленості з МВФ є основним програмним документом у сфері економічної політики, який передбачає втілення ряду реформ у фінансовому секторі. Наприклад, застосування режиму інфляційного таргетування. Також постійний моніторинг ліквідності банків та оперативне втручання НБУ, посилення стабільності банківського сектору шляхом діагностичного обстеження 35 найбільших за розміром активів банків.
7. Розроблено проект довгострокової Стратегії реформування банківської системи до 2020 року, яка забезпечить макроекономічну стабільність, фінансову стійкість банківського сектору, зміцнить захист вкладників, кредиторів та споживачів банківських послуг тощо. Вже найближчим часом плануємо розглянути її та прийняти на засіданні Правління Національного банку. 
8. Разом з іншими органами влади Національний банк перейшов на режим економії та оптимізації витрат.
9. Прийнято рішення про передачу телеканалу БТБ під потреби суспільного мовлення.
10. Національний банк України звернувся до банків з пропозицією розглянути можливість перегляду умов сплати (реструктуризації) зобов’язань за кредитними договорами з особами, призваними на військову службу особами. Ряд банків долучилися до цієї ініціативи. На сьогодні маємо 28 фінансових установ із затвердженими програми допомоги військовослужбовцям, 8 банків, які розробляють програми та 9 банків, що розглядатимуть кожне звернення позичальника-військовослужбовця індивідуально.

Незважаючи на значні здобутки, ми продовжуємо роботу зі стабілізації курсу національної валюти, працюємо над зменшенням відтоку депозитів з українських банків, постійно ведеться робота з підвищення прозорості банківського сектору, шукаємо шляхи вирішення проблем валютних іпотечних кредитів тощо», – написав С.Кубів.

 Фото: epochtimes 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *