ОСТАННІ НОВИНИ

У Молдові можуть ввести штрафи за георгіївські стрічки

|

У Молдові запропонували штрафувати за носіння георгіївських стрічок. Законопроект про накладення штрафу за носіння георгіївських стрічок внесли в парламент представники Ліберальної партії. За демонстрацію або використання георгіївських стрічок вони пропонують штрафувати фізичних осіб на суми до 2,4 тис. леїв (173 дол.), а юридичних – до 4 тис. леїв (до 290 дол.). Про це повідомляє “Комсомольська правда в Молдові”.

Пояснюючи свою ініціативу, ліберали заявляють , що “використання цього символу створює напругу в суспільстві, несучи в собі певний рівень небезпеки і заклик антинаціонального характеру”. Вони посилаються на події на Україні, де такі стрічки носять сепаратисти.

“Останні події на сході України яскраво свідчать про справжнє призначення цієї стрічки. Велика частина сепаратистів і прихильників федералізації України вважають, що їх символ – це Георгіївська стрічка. Тобто вона стала символом сепаратизму, беззаконня, нестабільності і сотень жертв сепаратистів. На сході Молдови також є вогнище сепаратизму, військову та політичну підтримку якому надає Росія. У цих умовах використання на території Молдови у політичних, соціальних і культурних цілях Георгіївської стрічки є загрозою для територіальної цілісності Молдови”, – йдеться у преамбулі законопроекту.

Коли документ може бути розглянутий парламентом, не повідомляється.

Раніше в Молдові завели кримінальну справу у зв`язку з акціями місцевих комсомольців, які прив`язали георгіївські стрічки до огорожі посольства України. Пояснюючи мотиви порушення справи, МВС Молдови заявляло, що такі стрічки є нібито “законодавчо забороненими українською державою символами”.

Ліберальна партія, представники якої внесли законопроект, є частиною правлячого в Молдові альянсу “За європейську інтеграцію”. До їх лав належить, серед інших, президент Молодови у 2009-2010 роках Міхай Гімпу. Водночас, позиція даної партії не є визначальною для голосувань в парламенті Молдови – наразі у її представників лише 5 мандатів. 

Фото news.city.zt.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *