ОСТАННІ НОВИНИ

Відома процедура введення воєнного стану

|

Колишній заступник голови Міністерства оборони Леонід Поляков розповів, що процес запровадження воєнного стану у Донецькій та Луганській областях розтягнеться на кілька днів, повідомляє УНН

“Процедура така. РНБО рекомендує Президенту (ввести воєнний стан – ред.), Президент своїм указом вводить його і направляє зразу до парламенту, який протягом двох днів має схвалити його або відкинути, щоб цей акт був законним”, – розповів експерт.

За його словами, головним недоліком та складністю введення воєнного стану є те, що на військових у такому разі перекладається управління всіма процесами, які відбуватимуться.

“У разі запровадження воєнного стану керувати всіма процесами, які відбуваються, буде воєнна адміністрація. А у військових насправді зовсім не достатньо сил і ресурсів, щоб цей великий регіон, де зосереджено чимало людей, економічних різних підприємств, складів, транспортних магістралей, контролювали без громадянського апарату – це все нонсенс насправді”, – упевнений експерт.

Нагадаємо, перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема сказав, що введення військового стану на Донбасі може бути лише після розгляду цього питання на засіданні РНБО новим президентом.

“Коли новий Президент отримає свої повноваження, ми проведемо термінове засідання РНБО і ці питання будуть розглядатись. Моя особиста позиція полягає в тому, що я вважаю: в рамках АТО можна проводити всі необхідні дії, а військовий стан може бути ведений на території Луганської та Донецької областей, як сприяючи, так і нашкодити вирішенню цього складного питання. Зокрема, вводяться відповідні обмеження громадянських прав тих мешканців, які там проживають”, – сказав Ярема.

Він додав, що переважна більшість громадян на сході України підтримує АТО.

Нагадаємо, раніше в.о. заступника голови АП А.Сенченко заявив, що у Донецькій і Луганській областях потрібно вводити воєнний стан.

Згодом А.Сенченко зазначив, що новообраний Президент України Петро Порошенко адекватно оцінює ситуацію на Сході і підтримає ідею введення надзвичайного стану в Донецькій та Луганській областях.

Водночас В.Ярема зазначив, що наразі немає підстав для введення воєнного стану на Сході України.

Фото: прес-центр ГУ МВСУ у ЛО 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *