ОСТАННІ НОВИНИ

Якою буде цьогорічна вступна кампанія

|

На цьогорічній вступній кампанії результат зовнішнього незалежного оцінювання відіграватиме найважливішу роль. Пільгові місця не чіпали, вони надалі становлять 25%. Але проблем у серпні, зокрема четвертої хвилі зарахувань не уникнути.

Про це «Погляду» розповіла координатор освітніх програм Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Стрелюк.
«Основне, що вплинуло на важливість балів ЗНО – це зменшення ваги атестата про загальну середню освіту. Тобто якщо раніше він становив 200 балів, то тепер 60. Хоча коли лише відбулися зміни керівництва міністерства, то говорили, що бал атестата взагалі сягатиме 12, але через невдоволення батьків, його збільшили», – коментує експерт.
Вона додає, щодо інших додаткових балів, то вони, фактично, не зменшилися: «Залишилося додаткові бали за перемогу у IV етапі Всеукраїнських олімпіад з профільних предметів – 30, 40, 50 додаткових балів за призові місця відповідно. Також є додаткові бали за ІІІ етап конкурсу захисту робіт Малої академії наук – 30, 40, 50 балів також за призові місця».
Крім того, за словами Ольги Стрелюк, до 20 додаткових балів нараховуватимуть за курси довузівської підготовки. Також з’явилися додаткові бали для тих, хто вступатиме за напрямом підготовки спорт, адже переможцям чемпіонату України додається 30, 40, 50 балів відповідно за призові місця. 
«Трохи збільшиться роль сертифікату ЗНО на тих напрямах підготовки, де є творчі випробування. Раніше під час вступу на творчі напрями підготовки абітурієнти могли отримати 600 балів у вищому навчальному закладі, а за ЗНО – лише 400. Відповідно бал переважав, і вступники скаржилися на суб’єктивність оцінок і на нечесність. Саме тому кількість балів, які можна заробити у виші скоротили до 200», – наголошує експерт «ОПОРИ».
Але все-таки 600 балів залишилося на творчих випробуваннях при вступі на архітектуру та мистецтво.
Щодо пільговиків, додає Ольга Стрелюк, то їхню кількість не скоротили. Їм надалі залишається до 25% місць від держзамовлення. До речі, виш може зменшити цю цифру, але обов’язково мусить бути бодай 1 пільговик на державне замовлення.
За її словами, необхідно врегульовувати етапи конкурсного відбору до вищих навчальних закладів. 
«Потрібно запровадити пріоритетність заяв, тобто коли абітурієнт подає 15 заяв для участі у конкурсному відборі, він би мав вказати, де він найбільше хоче навчатися. І якщо він у першій чи другій хвилі буде зарахованим, то далі він не бере участь у конкурсному відборі. Але у серпні будуть проблеми, абітурієнти скаржитимуться, що на місця державного замовлення зарахували їхніх суперників з меншими балами. А так буде, бо хтось знатиме, що звільнилися державні місця, а хтось не матиме такої інформації, тому будуть проблеми», – підсумувала Ольга Стрелюк.

 Фото: PHL

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *