ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ оприлюднила документи про масові арешти та розстріли в 1937 році

|

До дня пам’яті жертв політичних репресій Галузевий державний архів Служби безпеки України підготував і оприлюднив архівні матеріали про добу Великого терору 1937-1938 років. Про це УНІАН повідомили у прес-центрі Центру досліджень визвольного руху.

Як розповів заступник директора архіву СБУ історик Володимир Бірчак, «Великим терором» називають масові арешти та розстріли людей, що відбувалися у 1937 – 1938 роках в Радянському Союзі.

«Розпочата та керована Йосипом Сталіним хвиля репресій охопила не лише «контрреволюційний і антирадянський елемент», але й членів комуністичної партії, апарат безпеки і, звичайно, національні меншини СРСР», – зазначив Бірчак.

Серед колекції документів є накази наркома внутрішніх справ СРСР, інформаційні повідомлення, особисті документи, листування та фотографії репресованих.

«Ми оприлюднюємо й матеріали слідства та особисті документи працівників НКВС, що на початках були організаторами і виконавцями операцій Великого терору, а згодом стали його жертвами», – сказав Бірчак.

Також працівники архіву відібрали документи, що висвітлюють цинізм, жорстокість та нелюдські методи карально-репресивної системи СРСР. «Ми виявили, що особисті речі та одяг осіб, яких розстрілювали, забирали собі працівники НКВС, а згодом здавали їх до комісійних магазинів. Також ми віднайшли довідки про смерть заарештованих в тюремних лікарнях із діагнозами «черепно-мозкова травма» та «кровотеча внутрішніх органів», що свідчить про жорстокі побиття на допитах», – додав історик.

Копії цих документів архів СБУ передасть до Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили». Вже зараз вони розміщені у відкритому онлайн доступі в Електронному архіві українського визвольного руху avr.org.ua (збірка «Карателі та жертви – документи про «Великий терор» з Архіву СБУ»).

Фото зі соціальних мереж. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *