ОСТАННІ НОВИНИ

Яценюк та Турчинов вирішили створити "загальноукраїнські круглі столи"

|

Очільники української влади оголосили про ініціативу проведення загальноукраїнських круглих столів національної єдності.

Про це йдеться у спільній заяві в.о. президента України, спікера Верховної Ради Олександра Турчинова та прем`єр-міністра Арсенія Яценюка.

Вона наголосили, що ситуація у східних регіонах країни напружена, і запевнили, що “влада буде застосовувати усі законні методи для захисту населення і стабілізації ситуації”.

“Усі незаконно озброєні групи мають негайно скласти зброю, звільнити заручників і захоплені будівлі. Ті, хто виконає ці умови і не був причетний до скоєння особливо важки злочинів, хто не вбивав і не катував людей, будуть амністовані”, – обіцяють представники влади.

У зверненні йдеться про те, що українська влада готова “запропонувати додаткові кроки для формування національного консенсусу і компромісу”.

“Сьогодні ми оголошуємо про ініціативу проведення загальноукраїнських круглих столів національної єдності. Ми готові до розмови з усіма, хто має легітимні політичні цілі і готовий відстоювати їх законними засобами – з тими, хто не має крові на своїх руках. Ми запрошуємо представників усіх політичних сил з усіх регіонів, громадянського суспільства, наукових кіл до діалогу з усіх питань та викликів, які постають зараз перед українським народом”, – заявили високопосадовці.

Передбачається, що на даних круглих столах будуть обговорюватися децентралізація влади, реформа місцевого самоврядування, забезпечення балансу між гілками влади, забезпечення розширених гарантій захисту прав національних меншин, а також “реформа правовідносин між державою та суспільством”, в тому числі реформування судової і правоохоронної системи.

“Метою цього діалогу є формування національного консенсусу з ключових для українського суспільства проблем. Напрацьовані пропозиції за участю всіх політичних сил будуть імплементовані Верховною Радою України, у тому числі через механізми внесення змін до Конституції та законодавства України”, – йдеться у зверненні.

Для більшої ефективності обговорення планують використати досвід Організації з безпеки та співробітництва в Європі, багато спостерігачів якої вже працюють в Україні.

“Розраховуємо, що всеохоплюючий характер ОБСЄ, учасниками якої є 57 країн, у тому числі і наша держава, і США, країни ЄС, і Російська Федерація, сприятиме формуванню максимально сприятливих умов для проведення круглих столів”, – йдеться в документі.

“Запрошуємо усіх учасників політичного процесу, а також представників громадськості активно долучитися до реалізації цієї ініціативи. Переконані, що на базі компромісу та діалогу ми досягнемо довгоочікуваної стабільності та вирішимо ті виклики, які постають перед нашим суспільством”, – висловлюють сподівання автори звернення.

Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *