ОСТАННІ НОВИНИ

Львів готується до урочистостей з нагоди канонізації Івана Павла ІІ

|

Цими днями християнство живе канонізацією Папи Івана Павла ІІ і Папи Івана ХХІІІ. 4-5 травня Львівська архиєпархія УГКЦ, спільно з управлінням внутрішньої політики Львівської міської ради, видавництвами «Свічадо» і «Місіонер», запланувала урочистості з цієї нагоди. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

«Канонізація Папи Івана Павла II та Папи Івана XXIII має надзвичайно важливе значення не тільки для усього християнського світу, але й для нашої країни та нашого міста зокрема. Ті духовні цінності, які у своєму житті сповідували ці дві постаті, тісно поєднують їх зі Львовом та Україною. Наше місто багатокультурне та поліконфесійне. Понтифіки також були екуменістами, поважали та захищали інші християнські конфесії, релігії світу, розвивали Католицьку Церкву. Для Львова канонізація цих Понтифіків є дуже важливою, адже кожен із них у свій спосіб захищав духовні цінності міста та України, тим самим ставши частиною нашої історії. Зокрема, Папа Іван Павло II у червні 2001 року відвідав Львів, побував у багатьох храмах Львова: Кафедральному соборі Успіння Найсвятішої Діви Марії Римо-Католицької Церкви, Вірменському кафедральному соборі, Соборі Святого Юра, освятив Український Католицький Університет, зустрівся із молоддю в церкві Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові. 

Папа Іван XXIII у свій спосіб став творцем нашої історії, захистивши українського Патріарха Йосипа Сліпого від заслання. Тому урочистості, які будуть проводити Львівська Архиєпархія УГКЦ, спільно з управлінням внутрішньої політики Львівської міської ради, мають велику цінність. Папа Іван Павло II та Папа Іван XXIII для львів’ян є прикладами того, як віра і мужність можуть стати доброю протидією злу і жорстокості цього світу», – розповів працівник управління внутрішньої політики Львівської міської ради Євген Бойко.

Як розповіла, голова Комісії з питань євангелізації Львівської архиєпархії УГКЦ Віра Ценглевич, урочистості, присвячені канонізації Пап, відбуватимуться в Архикатедральному Соборі Святого Юрія.

«Під час відвідин Львова Папа Іван Павло II проживав у митрополичих палатах. Залишилися фелон, в якому Іван Павло II служив Літургії під час перебування в Україні, і чаша, з якої причащав Папа. Отож, у Соборі в неділю чаша і фелон будуть виставлені до почитання», – зазначила вона.

Святкова Архиєрейська Божественна Літургія почнеться об 11.00 год. Після Літургії на подвір’ї Собору відбудеться продаж літератури, присвяченої життю та діяльності Понтифіків, вірянам будуть роздавати іконки. О 17.00 год. пройде фестиваль молодіжних хорів «Переступити поріг надії».

«Ми видали дві книжки «Папа Іван ХХІІІ» і «Чудо Кароля. Свідчення та докази святости Івана Павла ІІ». У книгах є дуже цікаві факти щодо того, як Папи були пов’язані з Україною. Брошури написані у популярній формі, розраховані на широке коло читачів. Про Івана Павла ІІ ми не готували біографічну книжку, а свідчення людей вже після смерті Папи, різні докази того, наскільки ця постать вплинула на життя, здоров’я людей. Вкінці книги автор подає поняття святості. Я надіюся, що ці дві книги приблизять до нас постаті Пап», – розповів директор видавництва «Свічадо» Богдан Трояновський.

«Світ був би дуже убогим, якщо б не мав таких високих авторитетів – Папи Івана Павла ІІ і Папи Івана ХХІІІ. Моральний авторитет Папи Івана ХХІІІ зупинив у 1962 році світ, який був на грані ядерної катастрофи. Сподіваємось, що і сьогодні у кризовій ситуації голос Папи Франциска зможе зупинити насильство у Східній Україні.

Напевно, Іван Павло ІІ та Іван ХХІІІ не потребують канонізації. Це потребуємо ми, адже Церква завжди шукає нові зразки святості. Ці зразки святості і засвідчують щойно проголошені святі Католицької Церкви», – наголосив о. Віталій Дуткевич ЧСВВ, синкел у справі мирян і монашества Львівської архиєпархії УГКЦ.

 

Програма урочистостей з нагоди канонізації Папи Івана ХХІІІ і Папи Івана Павла ІІ у Львівській архиєпархії УГКЦ

4 травня – Архикатедральний Собор Святого Юра (Пл. Св. Юра, 5)

08.00 – виставлення для почитання Риз і Чаші, які Папа Іван Павло ІІ використовував під час Богослужінь в Україні

09.00 – виставка-продаж тематичної літератури видавництва «Свічадо» та «Місіонер»

11.00 – Святкова Архиєрейська Божественна Літургія

17.00 – фестиваль молодіжних хорів «Переступити поріг надії» та презентація життя і діяльності Свв. Івана Павла ІІ та Івана ХХІІІ «Дорогою святості»

5 травня – Львівська міська рада (Пл. Ринок, 1)

10.00 – виставлення для почитання Риз і Чаші, які Папа Іван Павло ІІ використовував під час Богослужінь в Україні (Каплиця, каб. 116)

11.00 – виставка-продаж тематичної літератури видавництва «Свічадо» та «Місіонер»

11.45 – молитва у каплиці та розповсюдження іконок з молитвою

12.00 – конференція для молодіжних спільнот Львова та області про життя і діяльність канонізованих святих «Дорогою святості» (каб. 202).

Нагадаємо, у неділю, 27 квітня 2014 року, під час Святої Меси на Площі перед Ватиканською базилікою Святого Петра Вселенський Архиєрей Франциск канонізував, тобто зарахував до лику святих Католицької Церкви, двох своїх попередників на Петровому престолі – Папу Івана ХХІІІ і Папу Івана Павла ІІ.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *