ОСТАННІ НОВИНИ

У Польщі обговорили перспективи розвитку Карпатського Єврорегіону

|

24-25 квітня 2014 року у місті Ряшеві (Республіка Польща) відбулася підсумкова конференція проекту «Агенції місцевого та регіонального розвитку Карпатського Єврорегіону: Вишеградські уроки для України». Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської обласної ради. 

Присутній на конференції депутат Львівської обласної ради, секретар комісії з питань євроінтеграції, транскордонного співробітництва та зв`язків з українцями за кордоном Ярослав Кравченко зазначив, що ЛОР є постійним учасником заходів, пов’язаних з міжнародним співробітництвом в регіоні і всіляко підтримує співпрацю з країнами-сусідами, зокрема, з країнами Карпатського Єврорегіону. Одним з показників такої співпраці є співфінансування обласною радою проектів міжнародної технічної допомоги в галузі охорони здоров`я, екологічної сфери, покращення дорожньої інфраструктури, енергоефективності.

Львівська обласна рада також всебічно підтримує і розвиток місцевих громад, зокрема, щорічно проводячи конкурс мікропроектів місцевого розвитку. Для прикладу, торік до участі в цьому конкурсі було подано 436 заявок, з яких було профінансовано 131 мікропроект загальною вартістю 5,9 мільйона гривень.

«Саме тому Львівська обласна рада вважає великим досягненням проект «Мережа місцевого розвитку Карпатського регіону – можливості для України», який поєднав як транскордонне співробітництво, так і розвиток місцевих громад в одне ціле», – зазначив Ярослав Кравченко.

На конференції, окрім представлення результатів проекту, було проаналізовано діяльності агенцій регіонального розвитку в Польщі, Словаччині, Чехії, Україні та напрацьовано на їх основі рекомендації щодо підвищення ефективності їх українських інституцій.

Своїм досвідом та пропозиціями поділилися як представники Польщі, Чехії та Словаччини, так і представники з України. Зокрема, від української сторони Галина Литвин, виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна, підбила підсумки вказаного вище проекту.

В Україні потрібно створювати державну мережу агенцій регіонального розвитку – таку думку висловила під час конференції депутат Львівської обласної ради, голова Сокальської агенції регіонального розвитку Ганна Костюк.

«Створення державної мережі агенцій дало б можливість вирішити соціально-економічні, екологічні проблеми держави, – зазначила Ганна Костюк. – Зараз кожна агенція працює на свою територію. Але має бути загальнодержавна стратегія для вирішення ширших питань. Створення мережі – на часі. Агенції регіонального розвитку мають бути курсом на зміни в державі».

Щодо роботи інших структур, то на думку Ганни Костюк, Агенція регіонального розвитку має знайти золоту середину, коли вона співпрацює з владою, але не залежить від неї. Бюджетні гроші не повинні стати єдиним джерелом фінансування, а бути спрямовані на виконання певних програм. У співпраці з владою агенції можуть долучитися до розробки програм розвитку туризму, розробки і впровадження системи заповідників, стратегій і планів місцевого економічного розвитку.

Під час конференції керівниками Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна», Асоціації Єврорегіон Карпатський Польща, Агенції регіонального розвитку Свідніку (Словацька Республіка) та Агенції регіонального розвитку (Чеська Республіка) було підписано Декларацію про партнерську  співпрацю у рамках Карпатського Єврорегіону та Єврорегіону «Гляценсіс», яка передбачає створення неформальної мережі для поглиблення співпраці між сторонами і матиме на меті спільний пошук можливостей подальшої підтримки співпраці агенцій місцевого/регіонального розвитку, зокрема за рахунок реалізації спільних проектів транскордонного та міжрегіонального співробітництва.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *