ОСТАННІ НОВИНИ

У що перетворюють колишній львівський «Беркут»

|

Колишні беркутівці не хочуть поновлення на службі своїх колег, які звільнилися через симпатії до Майдану. Такий висновок можна зробити з подій, які сьогодні відбувалися в обласному управлінні міліції. Спочатку через інтернет поширилися чутки про те, що колишні беркутівці мають провести якісь збори, про які випадково дізналися активісти. Щодо їх мети гуляло кілька версій – від повернення на посаду попереднього керівника спецпідрозділу, до поновлення на роботі тих працівників, які звільнилися через небажання воювати з Майданом. 

У самому управлінні, побачивши журналістів, дуже здивувалися і запевнили, що відбувається оперативна нарада особового складу спеціального батальйону міліції (колишнього «Беркуту») щодо режиму роботи у святкові дні. 
«Як ви знаєте, у нас більше немає бази, і весь особовий склад, крім цього приміщення, я більше не маю де зібрати. Нам треба обговорити робочі питання – як будемо нести службу по охороні громадського порядку у святкові дні», – заявив в.о. командира спеціального батальйону міліції Василь Дідух. 
Він також запевнив, що ніяких кадрових призначень на нараді не планується, а сам він не має до них жодного стосунку. Василь Дідух також сказав, на нараді не будуть обговорюватися дії львівського «Беркуту» у Києві. 
«Є низка кримінальних справ, проводиться прокуратурою розслідування по цих фактах», – сказав він і додав, що колишній керівник спецпідрозділу Ростислав Пацеляк ще наприкінці березня звільнився з органів внутрішні з справ. 
Тим часом іншу версію мети сьогоднішнього зібрання розповіли шестеро в буквальному розумінні слова беркутівців, яких у перейменований спецпідрозділ наразі не прийняли. 
«Нас покликали сюди, як нам сказали, на люстрацію, але потім передумали сказали, що в них внутрішня нарада. Всі ми звільнилися в період з 25 до 27 січня, самі розумієте чому. Хтось поїхав на Майдан, хтось був вдома. Ми вже 3 місяці без роботи. Нам розповідають, що наші колеги не хочуть служити з нами, бо ми їх зрадили», – каже один з колишніх спецпризначенців Ігор Коць. За його словами, колег підбурює колишнє керівництво «Беркуту». 
«У понеділок ми зустрічалися з колишнім керівником Пацеляком, і 50 чоловік, яких спеціально скликали сказали, що вони з нами служити не будуть. Колеги, з котрими я служив сказали, що всі гуртуються, обдзвонюються, не хочуть з нами працювати. Вони кажуть, що були вірні до кінця, а ми їх кинули і втекли з Києва», – каже Ігор Коць. 
Колишні спецпризначенці кажуть, що їх не хотіли поновлювати. Зрештою, вони пішли на прийом до голови ОДА Ірини Сех, яка за них заступилася. Натомість тих, бійців, яким щось не подобається, переводять в інші підрозділи. 
В.о. начальника обласної міліції Сергій Маруняк, до якого зателефонував один з активістів, запевнив, що працівників поновить найближчим часом, незважаючи ні на що. 
«Є рішення моє про призначення. Готуються подання. До чого тут хочемо-не хочемо. Хто не хоче, має право переводитися в інші підрозділи», – каже Маруняк. 
Тим часом спецпризначенці, які хочуть повернутися на роботу, переконані, що їхні колишні керівники не мають морального права продовжувати службу. 
«Командири залишили людей і піарилися на Мадйані, а ми самі забирали їх з Києва. Нам хлопці дзвонили, які не могли дістатися, ніхто їм не зробив коридору»,- кажуть вони. 

Новий погляд

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *