ОСТАННІ НОВИНИ

До яких змін готуватись абітурієнтам через новий закон про вищу освіту

|

Згідно із новою редакцією законопроекту про вищу освіту, скоротиться кількість осіб, які матимуть право на пільговий вступ, держзамовлення формуватимуть відповідно до вподобань абітурієнта, а у вишах зникне «спеціаліст».

Про нововведення у сфері освіти розповіла юрист Всеукраїнської громадянської мережі ОПОРА Наталія Радиш.

Вона наголошує, що це лише перше читання, фактично до прийняття цілого законопроекту можуть бути ще зміни, але щодо основних нововведень, то на нормативному законодавчому рівні з’явилися визначення поняття зовнішнього незалежного оцінювання, порядок його проведення та перелік предметів, з яких буде проходити ЗНО.

Крім того, за словами юриста, визначено новий порядок формування конкурсного балу для вступників: «У законі немає інформації про додаткові бали, тобто не враховуватимуть підготовчі курси, олімпіади, Малу академію наук – це посилить значення результатів ЗНО. До того ж, конкурсний бал буде формуватися з балів сертифікатів ЗНО і середнього балу документа про середню базову освіту (атестату, – авт.)».

З’явився і коефіцієнт складових конкурсного балу. У виші зможуть самі регулювати відсоткове значення, але в законі прописано крайні межі.

«Якщо в нас є три сертифікати ЗНО і бал атестата, то в законі є визначення, що кожен сертифікат має становити не менше 20% від загального конкурсного балу, а середній бал атестата – не більше 10%. Якщо є творчі конкурси, то вони можуть становити не більше 50%. Але визначення відсоткового значення цих коефіцієнтів залежить від рішення приймальних комісій», – пояснює Наталія Радиш.

Як наголошує експерт, у перехідних положеннях цього закону є норми, які стосуються вступної кампанії, вони діятимуть з 1 січня 2016 року. З основних нововведень – це обмеження кількості пільговиків до 5%.

Зміниться і процедура формування держзамовлення у вищих навчальних закладах.

«Коли абітурієнт обиратиме перелік предметів для ЗНО, – коментує Наталія Радиш, – він разом з ним повинен визначити спеціальності та виші, в яких би він хотів навчатися. Після цього формуватимуть рейтинг вузів і спеціальностей, де вступники найбільше хочуть навчатися і за цими результатами розподілятимуть держмісця».

Як пояснює юрист ОПОРи, щодо студентства є також чимало змін, зокрема зникне напрям «спеціаліст». «Бакалавр» – це буде повна вища освіта, «магістр» – науковий ступінь. А кількість державних місць на магістратуру має бути не менше як 51% від загальної кількості випускників певного напряму підготовки.

«Ввели і так званий «перехресний вступ», тобто якщо особа отримала рівень бакалавра за одним напрямом підготовки, це означає, що вона може вступити на магістратуру на зовсім інший напрям, якщо вона здасть вступні випробування», – підсумувала Наталія Радиш.

Новий погляд

Фото: PHL

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *