ОСТАННІ НОВИНИ

Аваков хоче карати виборців, які продають свої голоси

|

Ні для кого не секрет, що підкуп виборців, та інші порушення стали нормою життя для українського суспільства

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков разом із групою фахівців виступив з ініціативою “негайно прийняти Закон України про внесення змін до Кримінального Кодексу України, щодо посилення відповідальності усіх сторін виборчого процесу”, передає Еспресо.TV із посиланням на “Фейсбук” міністра.

“Новий законопроект передбачає посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян. Йдеться про покарання за підкуп виборців, підтасування результатів волевиявлення, підробку виборчої документації та інших правопорушень виборчого процесу”, – написав Аваков.

“Ще одна новація для українського законодавства – ввести кримінальну відповідальність для виборців, які погоджуються прийняти кошти та інші матеріальні блага в обмін на голосування за того чи іншого кандидата чи політичну силу”, – зазначив міністр внутрішніх справ.

На переконання Арсена Авакова, завдання МВС – покласти край безвідповідальній діяльності осіб, для яких підкуп виборців – звичайна справа і відповідати за підкуп повинні не лише ті, хто пропонує, але і ті, що погоджуються.

“Ми пропонуємо запровадити норму, якщо виборець погодиться віддати свій голос в обмін на грошові чи матеріальні вигоди він повинен нести відповідальність. Це може бути штраф у розмірі від 1700 до 5400 гривень чи виправні роботи на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

Якщо на гарячому спіймають осіб, які пропонують виборцю прийняти “угоду”, то вони теж відповідатимуть перед Законом, це може бути ув`язнення на строк від 5 до 7 років”, – пропонує Аваков.

Міністр внутрішніх справ наголошує, що мета МВС полягає не у “виявленні та покаранні виборців, які погодилися бути підкупленими, а у наближенні виборчого процесу в Україні до демократичних стандартів, до беззаперечного дотримання закону всіма сторонами виборчого процесу та профілактика можливих порушень виборчих прав громадян”.

У зв`язку з цим, Аваков має намір “звернутися до в.о. Президента України, Кабміну з пропозицією внести відповідний Законопроект до повістки дня найближчого засідання Верховної Ради для його негайного та позачергового обговорення”.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *