ОСТАННІ НОВИНИ

Що отримають мобілізовані у війська українці

|

Для проведення мобілізації внесуть поправки до українського законодавства. Про це Львівському порталу повідомили в регіональному медіа-центрі Міністерства оборони України.

За підсумками вивчення проблемних питань, які виникали під час проведення часткової мобілізації, запитань та побажань військовозобов’язаних добровольців, Генеральним штабом Збройних Сил України в терміновому порядку було відпрацьовано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації», який підготовлено до невідкладного розгляду на засіданні Верховної Ради України вже упродовж цього тижня.  Про це повідомив начальник Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Володимир Аскаров.

Правовими нормами, які прописані в новому законопроекті, передбачено що військова служба за призовом під час мобілізації визначена, як новий окремий вид служби. Це дозволить виплачувати громадянам, призваним під час мобілізації, грошове забезпечення в повному обсязі, з урахуванням всіх надбавок та премій, на рівні військовослужбовців контрактної служби (відповідно до посад та військових звань), а не на рівні військовослужбовців строкової служби, як передбачалося раніше.

Довідково зазначимо, що визначено коефіцієнти збільшення грошового забезпечення військовослужбовцям в особливий період за виконання окремих завдань, зокрема за знищення техніки противника, та розміри виплати додаткової винагороди від 1 до 5 мінімальних заробітних плат (від 1200 до 6000 грн.).

Згідно із внесеними змінами на осіб призваних в ході мобілізації поширюватиметься весь комплекс гарантій соціального і правового захисту, встановлених законодавством для військовослужбовців.

Зокрема, час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу,  стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби. Держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне (продовольче, речове), грошове забезпечення (компенсацією за піднайом жилого приміщення), охорону здоров`я та безоплатне лікування. А також, забезпечує соціальну та професійну адаптацію військовослужбовців, які звільняються з військової служби

Військовослужбовці мають право на навчання у військових навчальних закладах.

Граничний вік перебування в запасі рядового, сержантського та старшинського складу) збільшений до 50 років, молодшим офіцерам – до 55 років. Що дозволяє виконати конституційний обов’язок щодо захисту Батьківщини добровольцям. У першу чергу тим, які мають досвід участі у бойових діях, миротворчих операціях та здатні надати вагому допомогу військовим частинам в якості інструкторів. Крім того, збільшений граничний вік перебування у запасі військовозобов’язаним-жінкам – до 50 років. Добровольцям надана можливість звертатися до найближчого військового комісаріату та бути направленими до тієї військової частини, де вони бажають проходити службу. Громадянам України надана можливість добровільно укладати контракт на проходження військової служби в особливий період.

За всіма громадянами, які будуть призвані під час мобілізації на військову службу, гарантовано зберігаються місце роботи, посада, середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності. Одночасно, вони отримують грошове забезпечення як військовослужбовці. Також, громадянам, які були призвані на військову службу під час мобілізації, нараховується одноразова грошова допомога, яка буде виплачуватися на день демобілізації. Умови та порядок виплати допомоги визначається Кабінетом Міністрів України.

Врегульовано питання щодо збереження права на підприємницьку діяльність для приватних підприємців, під час їхнього призову призові на військову службу у ході мобілізації. При цьому, державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців не припиняється.

Не допущено зменшення розміру пенсій офіцерам запасу, які призвані під час мобілізації.

Під час демобілізації, цим офіцерам пенсія буде збільшена з урахуванням нових посад, військових звань та додаткової вислуги років. Якщо ж нова пенсія у офіцерів буде меншою за обсягом пенсійного забезпечення, яке вони отримували в мирний час, виплата їм буде здійснюватись у раніше встановленому розмірі.

У Генеральному штабі ЗС України також добігає завершення розробка проекту Закону України «Щодо захисту прав громадян України під час проведення мобілізації», який найближчим часом буде розглянуто Верховною Радою України.

У цьому законопроекті передбачені наступні конструктивні зміни. По-перше, надання військовослужбовцям, після проходження військової служби за призовом під час мобілізації, права залишиться на військовій службі на попередній або, за їх згодою, на іншій, не нижчій, ніж попередня, посаді. По друге: врегулювання питання щодо виплат соціальної допомоги військовослужбовцям-жінкам, які були звільнені під час мобілізації.

Надання їм переважного права на укладання нових контрактів щодо проходження військової служби, по завершенню особливого періоду.

Звільнятимуться від нарахування штрафних санкцій військовослужбовці, а також військовозобов’язані, призвані під час мобілізації на військову службу, з боку підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також фізичних осіб у зв’язку з несвоєчасною оплатою фінансових зобов’язань (кредитів, іпотек тощо) на особливий період.

У новому Законі України будуть чітко врегульовані питання щодо поновлення студентів у відповідних вищих навчальних закладах після демобілізації, та продовження їх безоплатного навчання, на той термін, що залишився до кінця чергового періоду навчання і був завчасно оплачений ними до призову.

Зміни до відповідних законів також регламентуватимуть питання пов’язані з правовою основою та механізмом вилучення транспортних засобів для тимчасового використання під час мобілізації у юридичних та фізичних осіб з наступною компенсацією підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності, громадянам збитків, завданих внаслідок тимчасового використання їх транспортних засобів. Розміри компенсації та порядок її нарахування визначаються Кабінетом Міністрів України.

Фото: УНІАН 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *