ОСТАННІ НОВИНИ

Відповідальність львівських беркутят за Майдан – як перевірка на педикульоз для Гураля

|

Депутат Львівської обласної ради від Народного Руху України Олександр Ганущин надіслав прокурору Львівської області Володимиру Гуралю звернення з вимогою відкрити кримінальні провадження стосовно львівських працівників «Беркуту», які були впродовж грудня-лютого на майдані в Києві. Про це депутат написав на власній сторінці в мережі Facebook.
Подаємо звернення повнотекстово:
«Прокурору Львівської області
Гуралю В.Д.
Пр. Шевченка, 17/19, м. Львів, 79005
Депутатське звернення

Щодо відкриття
кримінального проваджень
по фактах можливої участі службових осіб Львівського БМОП «Беркут»
у вбивствах, вчиненні тілесних ушкодженьрізного ступеня тяжкості,
та перевищення владних повноважень у подіях на Майдані упродовж грудня 2013 – лютого 2014 року.

Мені, депутату Львівської обласної ради, із відкритих засобів масової інформації (http://galnet.org/interview/120876-spovid-lvivskoho-berkutivtsya-yahnyatamy-my-tam-ne-buly, http://youtu.be/xwXnnIuIRWQ ) стало відомо про безпосередню участь колишніх бійців Львівського БМОП «Беркут» у подіях на Майдані.
Зважаючи на попередні повідомлення у ЗМІ, враховуючи свідчення окремих колишніх працівників Львівського БМОП «Беркут» (http://www.wz.lviv.ua/ukraine/126087, http://youtu.be/1y1UXk0z3uI, http://youtu.be/LBDF1KLnr58 ) є всі підстави вважати, що службові особи Львівського БМОП «Беркут» перебуваючи у відряженнні у м. Києві з листопада 2013 до лютого 2014  могли бути свідками вчинення вбивств мирних громадян, що брали участь у акціях протесту, заподіянні з перевищенням владних повноважень тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості.
Зважаючи на характер отриманих тілесних ушкоджень самими службовими особами Львівського БМОП «Беркуту» та тими ж таки повідомленнями у відкритих ЗМІ є всі підстави вважати, що службові особи Львівського БМОП «Беркут» можуть мати і  безпосередню причетність до скоєних убивств та каліцтв громадян України і нанесенню шкоди їх особистому майну.
Повторно звертаю Вашу увагу на список тих службових осіб БМОП «Беркут» котрі отримали тілесні ушкодження згідно повідомлень у відкритих ЗМІ та соцмережах:
-гр. Дудок – отримав перелом ноги;
-гр. Ліщовка- травма ноги від розірваної гранати;
-гр. Вегера- забій голови від булижника;
-гр. Полець – забій голови від булижника;
-гр. Качинович – вогнепальне поранення в руку;
– гр. Ратушняк- вогнепальне поранення в руку;
– гр. Палюха – вогнепальне поранення в коліно;
–  гр. Хомич- вогнепальне поранення в живіт.
Звертаю Вашу увагу і на ті безпосередні факти службової бездіяльності службових осіб Львівського БМОП «Беркут» котра виявилася у невиконанні та неналежному виконанні своїх службових обов’язків, коли  під час несення служби в Києві, будучи свідками вчинення злочинів посадових осіб МВС в тому числі із надмірним застосуванням сили, що мало тяжкі наслідки, вони не забезпечили припинення масових правопорушень та протиправних посягань на особисту безпеку громадян з боку власних колег, що втратили честь і совість та вчиняли протизаконні дії.
Всі вищенаведені факти свідчать про необхідність порушення відповідних кримінальних проваджень за фактами вчинених кримінальних правопорушень (відповідно до ст.. 121,115,367 ККУ).
Дивно, проте колишні службові особи Львівського БМОП «Беркут» інформують у соціальних мережах про те, що жоден з них досі не був допитаний ані в статусі свідка, ані в статусі підозрюваного, ані під час проведення відповідної службової перевірки. Це свідчить про бездіяльність органів відділу внутрішньої безпеки у Львівській області ДВБ МВС України та прокуратури Львівської області, котра мала б здійснювати нагляд за дотриманням законності та реагувати на факти вчинення кримінальних та адміністративних правопорушень, зафіксованих у відкритих ЗМІ.
Враховуючи вищевикладене, з урахуванням прав закріплених у ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”, а також вимог Майдану щодо люстрації прошу:
1)            Відкрити відповідні кримінальні провадження за ст. 115,121,367 ККУ щодо правопорушень вчинених або свідками яких виступали службові особи Львівського БМОП «Беркут».
2)            Внести відповідні подання на проведення службових перевірок щодо участі усіх службових осіб Львівського БМОП «Беркут», що несли службу у м. Києві під час подій грудня  2013  – лютого 2014 року, в тому числі і перебуваючи свідками вчинення масових вбивств, нанесення тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості, перевищення владних повноважень, посягань на особисту безпеку та майно громадян України службовими особами МВС України.
3)            Призначити службове розслідування щодо обставин та причин травм отриманих переліченими вище та іншими  службовими особами  Львівського БМОП “Беркут” під час перебування у відрядженні у м. Києві у січні- лютому 2014 року, разом з відповідними лікарськими комісійними обстеженнями, та витребуванням пояснень обставин та умов отримання тілесних ушкоджень, в тому числі вогнепальних.
4)            За результатами розслідувань, в тому числі відповідно до відкритих кримінальних проваджень та проваджень про вчинення адміністративних правопорушень притягнути до відповідальності службових осіб Львівського БМОП «Беркут»
5)            На час проведення перевірок відсторонити службових осіб  Львівського БМОП «Беркут», котрі під час подій грудня 2013 – лютого 2014 знаходилися на керівних посадах у підрозділі , від виконання службових обов’язків на час проведення службових розслідувань та перевірок і процесуальних дій по кримінальних провадженнях.
6)            Проінформувати мене за результатами розгляду вимог звернення
Львівська крайова організація Народного Руху України».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *