ОСТАННІ НОВИНИ

Україна терміново потребує реверсних поставок газу з Європи – Яценюк

|

Україна терміново потребує реверсних поставках газу з Європи. Про це заявив глава перехідного українського уряду Арсеній Яценюк, в ході саміту країн ЄС у Брюсселі, пише DW.DE

Він вказав на необхідність такого кроку у зв`язку з тим, що Росія після анексії Криму порушила колишні домовленості і подвоїла ціну на газ.

“Важливо, щоб ми всі дотримувалися єдиної думки і не дозволили нікому, в тому числі і Росії, використовувати енергоносії як нову ядерну зброю”, – cказав Яценюк.

“Кращий спосіб, який дозволяє контролювати Росію, – це використання реальних економічних санкцій”, – зазначив глава українського уряду.

Тим часом, як заявив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков 21 березня газеті “Ведомости”, Москва не бачить підстав далі гарантувати знижку, надану Києву в 2010 році в обмін на базування Чорноморського флоту в Севастополі.

“Такого поняття як знижка на газ для України за базування Чорноморського флоту більше не існує. Тепер вона не може застосовуватися ні де-юре, ні де-факто”, – сказав Пєсков.

Угода про продовження перебування російського флоту в Криму в обмін на знижку в розмірі 100 доларів за тисячу кубометрів газу було підписано в Харкові в квітні 2010 року. З урахуванням цієї знижки Україна в 2013 році платила близько 400 доларів за тисячу кубометрів газу. У грудні після відмови України від підписання угоди з ЄС “Газпром” надав Києву ще одну знижку, і з січня 2014 ціна знизилася до 268,5 долара за тисячу кубометрів.

На даний момент Україна має платити за тисячу кубометрів російського газу найвищу ціну в Європі – 480 доларів (348 євро), повідомляє AFP.

Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *