ОСТАННІ НОВИНИ

Завтра у Львові відкриють виставку однієї книги

|

Завтра, 12 березня, о 15.00 год. з нагоди святкування 200-річчя великого Кобзаря в головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка (вул. Драгоманова, 5) відбудеться відкриття виставки однієї книги «Перше видання «Кобзаря» Т. Г. Шевченка, 1840 р».

Захід відбудеться за підтримки управління внутрішньої політики та управління освіти Львівської міської ради, повідомили у прес-службі мерії.

У рамках виставки також відбудуться:

огляд книжково-документальних виставок до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка

виставка однієї книги – «Перше видання «Кобзаря» Т.Г.Шевченка, 1840 р.»;

виставка «Т. Шевченко різними мовами».

«Спільна ініціатива Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка та Львівської міської ради має на меті не лише вшанувати пам`ять Кобзаря з нагоди його 200-річчя, але й актуалізувати його творчість у сьогоденні нашого Львова. Адже постать Тараса Шевченка особливо була шанована у нашому місті. Відвідувачі книжкової виставки матимуть нагоду побачити низку прижиттєвих видань видатного поета, ознайомитися з етапами дослідження та популяризації його творчості у Галичині. Особливої уваги у нашій експозиції надано ролі творчості Т. Шевченка у світовій культурі – відвідувачі можуть ознайомитися з виданнями Кобзаря десятками мов світу. Окремий стенд присвячено доробку відомої перекладачки творів Шевченка англійською Віри Річ, яка заповіла свої рукописи та книги нашій книгозбірні. Цього року за ініціативою Університету у видавництві «Мистецтво» опубліковано «Кобзар» саме у її перекладі. В рамках заходу відображено й Шевченкові сюжети в образотворчому мистецтві – тепер читачі зможуть отримати на згадку книжкові закладки із фрагментами Шевченкіани відомого львівського митця, оригінали творів якого експонувалися і в нашому читальному залі – Євгена Безніска», – повідомив Директор наукової бібліотеки ЛНУ ім. І. Франка Василь Кметь.

«До відвідання виставки-лекторію упродовж Шевченківських днів у Львові будуть залучені школярі, для яких передбачено також спеціальний конкурс на знання творчості Кобзаря. Як і кожний конкурс, він передбачатиме можливість здобути спеціальні нагороди. Проведення ювілейних заходів в університетській книгозбірні, як важливому сегменті громадського простору, є важливим кроком в утвердженні європейської свідомості львів’ян та гідному продовженні традицій плекання рідного слова», – зазначила начальник управління освіти ЛМР Галина Слічна.

«Тарас Шевченко – не просто класик. Він поет, творчість якого відгукується на найбільші виклики сьогодення. Вона не може не хвилювати молодь, адже поряд із революційністю та сміливим бунтарством у ній поєдналися романтизм і боротьба проти несправедливості. Нашим завданням є допомогти молодим українцям пізнати Шевченка не таким, яким його намагалася вималювати у свідомості українців пропаганда минулого, а таким, яким він був насправді – великим українцем із прогресивними світоглядними поглядами та ідеями», – каже Андрій Шевців, начальник управління внутрішньої політики ЛМР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *