ОСТАННІ НОВИНИ

Через Януковича Москва спробує керувати Кримом

|

Сьогодні в Ростові-на-Дону має відбутися прес-конференція відстороненого від посади президента Віктора Януковича. На думку експертів, він скаже те, чого від нього очікують російські покровителі, а саме – визнає легітимність нового кримського уряду. Утім, навіть депутати-регіонали вважають, що самостійно впливати на розвиток подій в Україні Віктор Янукович вже не зможе, повідомляє Радіо «Свобода»

За даними російського інформагентства «Новості», Віктор Янукович має намір дати прес-конференцію о 15.00 за київським часом. На думку політолога Володимира Фесенка, Віктор Янукович скаже те, про що його попросять росіяни.

«Скаже, що те, що відбулося в Києві – це заколот і порушення домовленостей. але головне – він має підтвердити, що є легітимним президентом України. А також підтвердить, я думаю, що він дав згоду на нібито призначення пана Аксьонова кримським прем’єром», – каже експерт.

Між тим, Сергій Аксьонов, якого парламент кримський парламент призначив новим главою уряду автономії, заявив, що вважає Віктора Януковича легітимним президентом і виконуватиме його розпорядження. Таким чином, Віктор Янукович стане одним із важелів, за допомогою якого Москва впливатиме на розвиток подій в Україні. З огляду на це не виключено, що може бути навіть сформований уряд в екзилі. Однак самостійної впливати на хід подій він не зможе.

“Думаю, зараз Янукович може бути лише маріонеткою – у нього немає інструментів для власної гри. Зреклася нього його власна партія. Від нього відсторонилися з метою самозбереження регіональні еліти, навіть – донецькі. І навіть – великий бізнес – олігархи, які допомагали йому тривалий час. Ніхто не хоче ризикувати заради Януковича», – упевнений Володимир Фесенко.

Схожої думки дотримується й депутат-регіонал Вадим Колесніченко, обраний в одномандатному окрузі в Севастополі.

«Хоч би що там завтра сказав пан Янукович – ми розуміємо, що відбулося. І його провину ми також розуміємо. Тому можу сказати, що незалежно від його прес-конференції, проблеми в Україні лише починаються. Але навіть той супротив, який сьогодні є в Криму – він сприймає Януковича як легітимного президента, але захищати його, наскільки мені відомо, не дуже багато людей збирається», – зазначає депутат-регіонал.

Президент московського Фонду регіональних стратегічних досліджень Марина Лужикова взагалі сумнівається в тому, що зараз Віктор Янукович перебуває в адекватному психологічному стані, а тому до його заяв варто ставитися скептично. За її словами, «мені здається, що зараз він у стресі, що може зробити все, що завгодно».
Напередодні Віктор Янукович попросив у влади Росії забезпечити йому особисту безпеку від дій екстремістів. Також він виступив зі зверненням до українців, в якому заявив, що, як і раніше, вважає себе законно обраним президентом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *