ОСТАННІ НОВИНИ

Новий міністр оборони звільнить українцям частоти для 3G

|

Стандарт зв`язку 3G, впровадження якого в Україні обговорюється останніми роками, може бути введено до кінця 2014-го. Про це в інтерв`ю “Коммерсантъ-Украина” повідомив голова Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв`язку і інформатизації (НКРСІ) Петро Яцук.

“Можна сказати, що до кінця року цей стандарт буде введено. Враховуючи те, що нового міністра оборони щойно призначено, його позиція відрізнятиметься. Він може сказати, що використовувані Міноборони з часів Радянського Союзу частоти (їх необхідно звільнити для переходу на 3G – ред.) їм зараз не потрібні, і міністерство перейде на використання частот НАТО”, – сказав він.

За словами Яцука, мережі операторів на 90% готові для запуску 3G. Водночас він підкреслив, що очікуваного ефекту від цього стандарту не буде, оскільки базову швидкість на одній станції доведеться розділяти на кількість абонентів.

“Ну, дивіться, усі говорять, що 3G в ідеалі дає швидкість 15 Мбіт/с, LTE – до 40 Мбіт/с, а LTE Advanced – до 150 Мбіт/с. Проте це необхідно уточнити – на один сектор однієї базової станції. Якщо в цьому секторі працює не один, а два телефони – то швидкість треба ділити на два. Як тільки побудують мережу, вона працюватиме красиво і правильно максимум місяць. Через місяць вона стане майже така ж, як 2G”, – запевнив голова НКРСІ.

Яцук додав, що СМС і пошта працюватимуть, але на перегляд відео розраховувати не доведеться, оскільки для цього необхідно буде побудувати віртуальні мережі. “У радіоканалі це значно складніше, в звичайному 3G це неможливо в принципі, на відміну від LTE. Але тоді ціна послуги стане космічною”, – уточнив він.

Еспресо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *