ОСТАННІ НОВИНИ

РФ відпрацьовує в Криму абхазький сценарій - директор Центру досліджень армії

|

Керівництво Російської Федерації практично почало в Криму відпрацювання абхазького і південноосетинського сценарію

Про це йдеться в заяві директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння (Київ) Валентина Бадрака, текст якої мають у розпорядженні «Крим.Коментарі».

На його думку, про подібні дії Росії свідчать, як мінімум, такі факти:

1. Вільне переміщення по території Криму (а не тільки в м. Севастополі) збройних підрозділів РФ. Безпосередньою загрозою військового характеру є посилення контингенту Чорноморського Флоту Росії в Криму, загальна чисельність якого за останніми даними становить близько 14 тисяч осіб. (За деякими даними, здійснено оперативне перекидання на територію Криму 382-го окремого батальйону морської піхоти, що базується в Темрюці; в повній бойовій готовності декілька підрозділів Ульяновської десантно-штурмової бригади). Чисельність і підготовка контингенту Чорноморського Флоту Росії в Криму цілком дозволяє дестабілізувати ситуацію в регіоні і призвести до непоправних наслідків. Настрій військових Росії та їх психологічна обробка не залишають сумніву в готовності застосувати зброю щодо України.

2. Створення і нарощування військових можливостей сепаратистськи налаштованих лідерів на півострові. В наявності дії, які за їхнього планового розвитку можуть сприяти виступу проти української державності. Наприклад, рішення 25 лютого координаційної ради Севастопольського міського управління щодо забезпечення життєдіяльності міста створити антитерористичний центр, що поєднує і координує діяльність загонів самооборони, несе прямі ризики дестабілізації обстановки в місті та в регіоні.

3. Різка активізація закликів ввести війська в Україну («захистити російських громадян») з боку українофобів в особі окремих вороже налаштованих політиків і громадських діячів РФ. На сьогодні в РФ вміло сформований ворожий образ українця, й особливо, вороже ставлення до нової української влади. Громадська думка штучно опрацьована державною інформаційною машиною до рівня, що забезпечує підтримку силового втручання у внутрішні справи України.

Беручи до уваги практично відмову російської влади повноцінно взаємодіяти і співпрацювати з владою України, а також ряд самочинних дій, необхідно в терміновому порядку вжити ряд заходів, вважає Бадрак.

На його думку, на політичному і дипломатичному рівні необхідно термінове звернення до держав, які дали гарантії Україні в 1994 році під час Будапештського саміту (США, РФ і Великобританія) – про негайне проведення міжнародної 4-сторонньої конференції з українського питання. Мета – домогтися від держав-гарантів підтвердження цих зобов´язань, обіцянки Росії відмовитися від підготовлюваного силового сценарію і припинення безконтрольного переміщення військових підрозділів територією України.

Крім того, вважає директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння, необхідні оперативні дії Міністерства закордонних справ та СБУ щодо перешкоджання появи на території України екстремістськи налаштованих російських громадян, у тому числі представників російської влади. «Доцільним є відповідне офіційне звернення до керівництва Росії», – додав Бадрак.

На рівні роботи СБУ, вважає експерт, доцільно терміново вживати блокуючі дії щодо людей або організацій всередині Української держави, що виражає ідею розколу України і необхідність приєднання Криму до Росії.

«Що стосується ВСУ, то на цьому етапі доцільно привести у підвищену бойову готовність всі високомобільні десантні частини, підрозділи морської піхоти, спеціального призначення ГУР МОУ, підрозділи армійської і військово-транспортної авіації», – упевнений Бадрак.

Парламенту доцільно офіційно констатувати ознаки опрацювання керівництвом Росії силового втручання. Беручи до уваги, що загроза силового сценарію з боку Росії може бути реалізована лише за умови готовності розвиненої інфраструктури проросійських організацій на території Криму, вважає він. Бо парламенту є сенс в терміновому порядку позначити, які заяви і дії антиукраїнськи налаштованих політиків і громадських діячів можуть кваліфікуватися як «спрямовані на підрив державності і є неприпустимими» – з метою негайного блокування конкретних осіб і груп людей, готових виступити проти цілісності Української держави.

Бадрак нагадав, що, покладаючись на поправку до військової доктрини 2009 року, адміністрація президента Путіна демонструє готовність не упустити момент і здійснити заходи жорсткого впливу на Україну. «Події здійснюються на тлі інформаційної війни російського керівництва проти українського народу, що чітко координується російськими спецслужбами, – заявив експерт. – Головним завданням Росії наразі стало залучення на свій бік якомога більшої кількості людей, які мають в Україні якусь політичну вагу або можуть створити суспільний резонанс».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *