ОСТАННІ НОВИНИ

Росія готова воювати за Крим

|

Росія готова воювати за Крим, щоб захистити етнічних росіян, які проживають там, і свої військові бази

Про це заявив The Financial Times високопоставлений російський чиновник, передає«УНІАН».

«Якщо Україна розколеться, це призведе до війни, – сказав співрозмовник видання. – Спочатку вони позбудуться Криму, [тому що] ми ввійдемо і захистимо [його], так само, як ми зробили в Грузії».

Як нагадує FT, у 2008 році російські війська вторглися в Грузію після того, як грузинська армія несподівано атакувала сепаратистську республіку Південна Осетія. Згодом Росія визнала незалежність Південної Осетії та Абхазії. У Кремлі конфлікт з Грузією вважають найсерйознішим протистоянням Росії і Заходу з часів холодної війни.

Небезпека повторення подібного сценарію виникла через те, що заворушення в Україні загострили в Криму міжетнічні тертя: 60% населення півострова складають етнічні росіяни, решта 40% припадають на частку українців і кримських татар.

У приватних розмовах багато російські чиновників стверджують, що Україна входить до сфери впливу Росії. «Ми не дозволимо Європі і США забрати у нас Україну. Колишні радянські республіки – єдина родина, – заявило джерело FT у дипломатичних колах. – Вони думають, що Росія все так само слабка, як на початку 1990-х, але це не так».

Нагадаємо, 20 лютого спікер Кримського парламенту Володимир Константинов заявив, що не виключає відокремлення Кримувід України. «Можливо. Якщо країна розвалиться. Все до цього і йде», – заявив він у ході візиту в Москву. Константинов прибув у Росію, щоб обговорити події в Україні з російськими парламентаріями. На зустрічі був присутній спікер Держдуми Сергій Наришкін.

Висловлювання кримського чиновника були негативно сприйняті в Україні. Так, лідер меджлісу кримських татар назвав коментарі Константинова «зрадницькими», підвищуючи ймовірність етнічного конфлікту в разі відокремлення Криму.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *