ОСТАННІ НОВИНИ

Українські банки отримали право привласнювати депозити – ЗМІ

|

Вкладники, які втратили квитанції про внесення коштів на рахунок, можуть залишитися без своїх депозитів. Відповідне роз’яснення дав Верховний Суд.

«Суд конкретизував, що одного депозитного договору не достатньо, щоб підтвердити факт внесення людиною грошового вкладу на рахунок. Для цього ще потрібно надати квитанцію (або ощадну книжку, в якій буде зазначена сума вкладення. Або кілька таких квитанцій, якщо депозитний рахунок поповнювався не один раз», – пояснив представник однієї з адвокатських компаній Ростислав Кравець, пишуть «Вести».

Це не означає, що всі банки тепер масово почнуть вимагати від своїх клієнтів пред´явлення квитанції (про внесення грошей на рахунок) під час виплати вкладів з відсотками і будуть відмовлятися видавати гроші, якщо її не виявиться у наявності.

Квитанція буде потрібна в конфліктних ситуаціях – в судах: якщо фінустанова заявить клієнтові, який пред’явив депозитний договір, що його вкладу немає в банку, і людині доведеться відстоювати своє право на депозит у суді, там неодмінно пошлються на рішення ВСУ.

«Наявність у вкладника одного договору не підтверджує виконання вимог законодавства, тому договір вважається нікчемним», – спрогнозував результат тяжби з банком інший юридичний фахівець Микола Доленко.

До недавнього часу випадки зі «зниклими депозитами» були великою рідкістю. Але з минулого року з банків почали все частіше зникати кошти клієнтів. Зазвичай це відбувалося не в центральних офісах, а в регіональних відділеннях банків, і пояснювалося шахрайством клерків. Тому юристи радять вкладникам зберігати всі документи, що видаються банками при відкритті депозиту, і договір, і всі квитанції.

Коментарі

Фото: Shutterstock

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *