ОСТАННІ НОВИНИ

Як у львівських маршрутках не стати жертвою крадія

|

У Львові кишенькові грабіжники викрадають у середньому два гаманці щодня. Найчастіше – у громадському транспорті. Зокрема, такими є офіційні дані від правоохоронців. Натомість самі крадії наводять зовсім іншу інформацію. Про це йдеться у сюжеті телеканалу ZIK.

Журналістка Оксана Сахаревич стала жертвою крадія кілька днів тому. Грабіжники працювали у маршрутці, у годину «пік», непомітно для своєї жертви. Втім, Оксана поставила за мету повернути втрачене, адже в гаманці були важливі документи.

«Ми зателефонували директору АТП і розповіли про крадіжку, – розповідає Оксана. –  Директор уточнив деталі, який саме гаманець поцупили, та поклав слухавку. Незабаром мені передзвонили і пообіцяли через півгодини повернути гаманець. Втрачену річ мені мовчки повернув один з водіїв, що працював на тому ж маршруті».

Звісно, грошей у гаманці не було, та крадії залишили значно цінніші для Оксани речі – банківські картки, робоче посвідчення.

Як вкрадені речі опинилися у водія та яким чином вдалося повернути гаманець через дві години після його викрадення? Директора фірми-перевізника так і не вдалося застати на місці, аби він пояснив ситуацію. Натомість голова Всеукраїнської асоціації автомобільних перевізників України у Львівській області Іван Велійка переконує: жодного разу не було виявлено водія, який би працював у змові з кишеньковими злодіями та закривав очі на грабунок пасажирів.

Цю інформацію підтвердив журналістам і професійний крадій, який понад 10 років оббирав людей у маршрутках. Чоловік розповів, що схеми грабунку бувають різні, але сторонніх людей, водіїв до процесу рідко залучають.  

«Можливо, аматори і мають якісь контакти з водіями, та професійні злодії  ніколи не підтримуватимуть таких відносин,  – розповів грабіжник. – Є групи,  які працюють по четверо-шестеро, навіть по вісім осіб. Є одинаки».

Скільки саме львів’ян стають жертвами кишенькових крадіїв, невідомо. Правоохоронці наголошують: більшість ошуканих не звертаються по допомогу до правоохоронців.

«У січні 2014 року було скоєно 47 кишенькових крадіжок. Із них 10 – розкрито. Торік за цей же період було зафіксовано 69 крадіжок, із них 8 розкрито», – інформує начальник оперативно-пошукового сектору Андрій Гребінка.

«Злодія ніколи не вдасться розпізнати. Єдине, що може допомогти, – не вдивлятися в пасажирів, не зазирати їм в очі. Ймовірно, тоді й на тебе не звертатимуть увагу, – радить крадій із 10-річним стажем. – Адже здебільшого людина заходить у транспорт і дивиться, чи немає в маршрутці злодія. Крадії ж це одразу відзначають і беруться до справи: пасажир «подав» сигнал, що у нього в сумці є гроші».

До речі, за нинішнім ККУ кримінальні провадження відкривають, якщо сума грабунку перевищує 110 гривень.

Фото: golos.com    

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *