ОСТАННІ НОВИНИ

Прокурор Києва нагадав, що 17 лютого – останній термін виконання умов для звільнення заручників

|

Прокурор Києва заявив, що для звільнення протестувальників необхідно звільнити приміщення КМДА, вулицю Грушевського та всі центральні вулиці, де розташовані барикади. Про це на брифінгу в четвер у Києві заявив Києва Микола Бескишкий.

За його словами, застосування цього закону дуже важливе для Києва і сприятиме врегулюванню ситуації. Прокурор нагадав, що 17 лютого – кінцевий термін виконання умов, за яких буде звільнено від кримінальної відповідальності учасників акції.

“Правоохоронні органи Києва розслідують провадження стосовно 71 людини, якій інкримінується участь або організація масових заворушень у столиці, здійснених у період з 27 грудня 2013 року по 2 лютого 2014 року”, – розповів він.

Бескишкий пояснив, що з 71 підозрюваного чотири людини перебувають під вартою в СІЗО, 59 – під домашнім арештом, одна під заставою, з двох узято особисте зобов`язання. Загалом запобіжний захід обирався 66 особам, підозрюваним у масових заворушеннях.

Ще четверо перебувають у розшуку, один – у медичному закладі, й цим п’ятьом запобіжний захід не обирали.

Прокурор зазначив, що за ініціативою органів прокуратури було пом`якшено запобіжний захід 46 підозрюваним.

“Закон передбачає низку умов, які необхідно виконати. Це звільнення всіх зайнятих приміщень органів влади й місцевого самоврядування, допуск до робочих місць осіб, які там працюють, зняття інших перешкод для належного функціонування цих об`єктів”, – сказав він.

“Розблокування усіх транспортних комунікацій у Києві, звільнення усіх вулиць, площ, провулків, окрім тих, на яких тривають мирні акції протесту. В Києві йдеться про розблокування дев’яти вулиць центральної частини міста та демонтаж 19 барикад, які там споруджені”, – розповів Бескишкий.

Обов`язковою умовою, наголосив прокурор, є звільнення будівлі Київської міської державної адміністрації.

Щодо вулиць, які необхідно звільнити від барикад і забезпечити проїзд транспорту, то це Грушевського, Городецького, Хрещатик, Інститутська, Трьохсвятительська, Володимирський узвіз, Прорізна, Заньковецкої та майдан Незалежності.

“Якщо виконаються всі ці умови, то фактичні кримінальні провадження процесуальні керівники – прокурори закриють, якщо є конкретні особи, то провадження спрямовуватиметься до суду, й людина звільнятиметься від кримінальної відповідальності”, – зазначив прокурор.

Він наголосив, що в разі невиконання умов звільнення будівлі КМДА і вулиць прокурори розслідуватимуть усі кримінальні провадження в належному порядку й направлятимуть матеріали до суду.

“Київ, на жаль, став епіцентром подій. Я хотів би, щоб усі, хто має можливість урегулювати цю ситуацію … поставилися до цього серйозно, і щоб закон діяв. Якщо він буде застосований у столиці, то буде застосований і в усій Україні”, – заявив Бескишкий.

На його переконання, саме ті, хто організовував масові акції, “передусім, повинні відповідати за це”.

Відповідаючи на запитання про те, чи плануються якісь силові методи врегулювання ситуації в разі невиконання умов протестувальниками, прокурор сказав: “Немає навіть таких думок, щоб ми організовували якісь насильницькі дії”.

Також Бескишкий нагадав, що за т. зв. першим законом про амністію звільнено від кримінальної відповідальності всіх, і з боку правоохоронців, і з боку учасників акцій.

Інтерфакс-Україна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *