ОСТАННІ НОВИНИ

Колишній кінотеатр «Київ» намагаються прикупити з допомогою суду

|

У Львівському апеляційному господарському суді відбувається розгляд апеляційної скарги управління комунальної власності міста на рішення господарського суду Львова щодо приватизації нежитлового приміщення колишнього кінотеатру «Київ», що на просп. Шевченка, 8 (центральна частина міста). Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Як інформує управління комунальної власності, сесією Львівської міської ради 30 травня 2013 року була прийнята ухвала № 2356, якою передбачено передати на приватизацію способом викупу нежитлові приміщення на просп. Шевченка, 8 (колишній кінотеатр «Київ») загальною площею 835,8 кв.м ТзОВ «Кінокомплекс-Київ».

З метою виконання цієї ухвали управлінням комунальної власності ЛМР конкурсним способом було визначено суб’єкта оціночної діяльності, який взяв на себе зобов’язання визначити вартість продажу об’єкта приватизації шляхом проведення незалежної експертної оцінки. Цим оцінювачем було виконано оцінку нежитлових приміщень, відповідно до якої вартість об’єкта площею 835,8 кв.м. становила 4 867 404 грн (тобто 5 823 грн за кв.м.).

Згідно з вимогами законодавства про оцінку, зазначений звіт підлягав рецензуванню спеціалістами управління комунальної власності. За наслідками рецензування звіт визнано таким, що не повною мірою відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна і має значні недоліки, що вплинули на достовірність оцінки. Тому результати проведення незалежної оцінки управління не погодило і повернуло оцінювачеві без затвердження.

Як наслідок підприємець звернувся до господарського суду із позовом з вимогою визнати погодженою ціну продажу об’єкта та зобов’язати управління комунальної власності укласти договір купівлі-продажу. І 24 грудня 2013 року позов було задоволено. Втім управління з таким рішенням не погоджується і подало апеляційну скаргу.

Відтак зараз відбувається судовий розгляд апеляційної скарги. Чергове засідання відбудеться в Львівському апеляційному господарському суді, що на вул. Личаківській, 81, у четвер, 13 лютого, о 10.10 год.

«Управління комунальної власності як виконавчий орган, що здійснює продаж об’єктів нерухомого майна територіальної громади м. Львова, вчиняє усі передбачені чинним законодавством України дії щодо передприватизаційної підготовки об’єкта. Утім головне, чим воно керується, щоб не постраждали інтереси громади міста. Управління не уникає та не відмовляється від укладення договору купівлі-продажу приміщень на просп. Шевченка, 8 у м. Львові. Однак, згідно з вимогами законодавства, істотною умовою договору є ціна продажу об’єкта, яка підлягає визначенню шляхом проведення незалежної оцінки та затвердженню органом приватизації. Враховуючи те, що ціну продажу у встановленому порядку наразі не визначено і не затверджено, в управління комунальної власності відсутні правові підстави для укладення договору купівлі-продажу приміщень на просп. Шевченка, 8 із ТзОВ «Кінокомплекс-Київ».

На мою думку, найкращим способом реалізації такого типу об’єктів нерухомості, коли максимально враховуються інтереси громади міста, є проведення аукціону. Тому що тоді продаж відбувається прозоро та конкурентним способом. До прикладу, коли місто реалізовувало способом аукціону приміщення на вул. Дорошенка,37, за приміщення на 1-му поверсі у центрі міста загальною площею 207,5 м.кв. переможець сплатив 6 мільйонів 900 тисяч гривень з врахуванням ПДВ. Тобто ціна склала 36 тисяч гривень за один квадратний метр. Тоді в торгах прийняло участь 7 учасників і сума, запропонована переможцем, у 2,57 раза перевищила стартову ціну», – пояснює начальник управління комунальної власності ЛМР Інна Свистун.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *