ОСТАННІ НОВИНИ

Прокуратура відкрито оголосила шантаж автомайданівцям

|

18 автомайданівців, яким оголошено підозру в організації масових заворушень, можуть бути амністовані, якщо буде виконано вимоги закону про амністію. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі прокуратури Київської області.

Прокуратура Київської області здійснює процесуальне керівництво у розслідуванні двох кримінальних проваджень, в яких підозрюваними є 18 так званих автомайданівців.

«Усі вони підозрюються в організації масових заворушень, це правопорушення передбачені ст. 294 КК України. Якщо будуть виконані усі вимоги Закону про звільнення від кримінальної відповідальності, усі ці громадяни будуть амністовані», – сказав прокурор Київської області Михайло Витязь.

За словами прокурора:

По-перше, мають бути звільнені всі зайняті під час акцій протесту будівлі чи приміщення органів державної влади та місцевого самоврядування, допущено до своїх робочих місць тих, хто там працює та знято будь-які інші перешкоди для належного функціонування приміщень органів влади.

По-друге, розблоковано транспортні комунікації на вулиці Грушевського у Києві.

По-третє, розблоковано інші вулиці, площі, провулки, бульвари, тощо, як у Києві, так і в інших населених пунктах України.

Витязь зазначив, що ця вимога не стосується тих місць, на яких відбуваються мирні акції протесту. Вказане має відбутися по всій території України без жодних виключень.

Прокурор Київської області також додав, що на даний час частина підозрюваних у вказаних провадженнях перебуває під домашнім арештом, інші знаходяться під вартою.

«У слідства достатньо доказів того, що саме ці особи брали в них активну участь у масових заворушеннях. Крім того, усі без виключення підозрювані чинили опір працівникам міліції, в результаті чого ті отримали тілесні ушкодження», – наголосив Михайло Витязь.

 Варто нагадати, що в ніч на 23 січня «беркут» провів «зачистку» автомайданівців. Приблизно о 4 ранку працівники «беркуту» затримали активістів Автомайдану, які патрулювали 17 лікарню, а згодом й групу автомайданівців, які їздили містом на випадок провокацій від «тітушок».

Врятовані відеокадри затримання людей шокували. Силовики нападали й били не лише чоловіків, а й жінок. Усі машини активістів було протрощено.

 

Фактично викраденим активістам спершу «шили» напад на працівників «беркуту», а тепер масові заворушення.

Згодом верховна Рада ухвалила за основу і в цілому законопроект «регіонала» Юрія Мірошниченка щодо амністії учасників акцій протесту. За відповідне рішення віддали голоси 232 народних депутати.

Документ передбачає звільнення адміністратиіних будівель та автошляхів мітингувальниками. У відповідь буде застосована амністія до всіх тих людей, які брали участь у масових заходах і перебувають під слідством, або до яких застосовані санкції.

Шокуюче відео та сценарій української влади викликав шквал критики й обурення не лише в Україні, а й за її межами.

В опозиції заявили, що так званий законопроект «про заручників» суспільству неприйнятний, а його ухвалено за допомогою шантажу, шулерства та кнопкодавства. Відповідну заяву підписали лідери опозиційних фракцій Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок.

В Українській Гельсінській спілці з прав людини кажуть, що законом про так звану «амністію», прийнятим у середу, Верховна Рада ставить Україну в один ряд із піратами та терористами.

Правозахисники констатували, що цим законом було фактично визнано відсутність законних підстав тримання протестувальників під вартою, оскільки можливість їхнього звільнення ніяк не пов’язана з діями заарештованих. Крім того, що закон суперечить базовим нормам міжнародного, конституційного та кримінального права, правозахисники констатують, що його прийняття відбувалося з численними порушеннями.

Голова Комітету у закордонних справах Європейського Парламенту Ельмар Брок заявив, що висунення вимог режимом Януковича для звільнення затриманих активістів Євромайдану є неприпустимим та суперечить демократичним принципам.

За словами Е. Брока прийнятий закон про амністію стосується заручників уряду України.

«В законі про амністію є умови, що люди будуть звільнені з-під арешту тільки після того, як мітингувальники залишать адмінбудівлі. Таким чином, можна сказати, що Уряд України тримає заручників», – сказав Ельмар Брок, коментуючи закон про амністію, ухвалений пропрезидентською більшістю у парламенті.

«Ситуація з правами людини в Україні є неприпустимою. Людей кидають у в`язниці, їх б`ють, піддають тортурам, багато активістів зникли», – додав він.

Цікаво, що від моменту зачистки студентів з Майдану в листопаді, й по сьогоднішній день протистояння, жоден із силовиків не поніс відповідальності. Натомість дії мітингувальників було названо екстремістськими, їх масово переслідують й арештовують.

Фото: ТВІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *