ОСТАННІ НОВИНИ

Відома громадська діячка Дарія Гусяк відзначила 90-річчя

|

З нагоди ювілейної дати у Церкві Стрітення Господнього у Львові відбулося Богослужіння, під час якого молилися за здоров’я та довгі і щасливі роки життя Дарії Гусяк. Серед численної делегації тих, хто прийшов привітати відому громадську діячку, політв’язня, зв’язкову Романа Шухевича Дарію Гусяк, були й депутати Львівської обласної ради Ярослав Кравченко та Остап Стахів. Про це повідомили у прес-службі Львівської облради.

Депутати обласної ради привітали ювілярку від імені голови Львівської обласної ради Петра Колодія та вручили їй квіти та подарунки.

Як зазначив депутат Львівської обласної ради Ярослав Кравченко: «Дарія Гусяк – це ціла епоха. Вона прожила стражденне, але героїчне життя. Ми повинні рівнятися на неї». Ярослав Кравченко також відмітив, що у свої літа ця мужня жінка повна енергії, а її очі світяться добром.

 Довідка:

Народилася Дарія Гусяк 4 лютого 1924 р. у м. Трускавець Львівського воєводства (тепер Львівська область). Закінчила українську народну школу. З 1939 р. підтримувала зв’язки з ОУН. 1943 р. закінчила торгівельну гімназію в Дрогобичі. У 1947 р. уникнула арешту і перейшла в підпілля. У 1948 р. вступила до ОУН. Організувала хату-криївку в с. Грімне Комарнівського району на Львівщині. Була зв’язковою Романа Шухевича. У 1948 р. її заарештували. З 2 березня 1950 р. утримували у львівській тюрмі «на Лонцького». Після року перебування в тюрмі Дарію Гусяк перевели  до Києва для продовження слідства. Відповідно до рішення комісії Особливої наради при МДБ СРСР засуджена за ст. 54-1 «а» КК УРСР («зрада Батьківщини») до 25 років тюремного ув’язнення, яке відбувала в тюрмах Верхньоуральська та Володимира. Згодом відправлена в с. Баришево (Мордовія). У березні 1975 р. звільнена. Дозволу на повернення на Львівщину не отримала. Поселилась у м. Волочиськ на Хмельниччині. З 1995 р. і дотепер мешкає у Львові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *