ОСТАННІ НОВИНИ

Українські нафтотрейдери прогнозують подорожчання палива через новації Нацбанку

|

Оператори ринку нафтопродуктів України прогнозують подорожчання палива у зв´язку з набранням чинності постанови Нацбанку №49 від 6 лютого 2014 року, яке обмежує діяльність паливного ринку. Про це йдеться в заяві Асоціації операторів ринку нафтопродуктів України, яким мають «Коментарі».

Як пояснили в Асоціації, зазначена постанова встановлює спеціальний порядок придбання валюти і подальшого її перерахування закордонним постачальникам товарів. Так, будь-яка проплата буде займати не менше шести банківських днів (до 10 календарних ) з дня перерахування гривневих коштів на придбання валюти на спеціальний рахунок. За даними операторів ринку, це обмеження вже не дозволило імпортерам нафтопродуктів своєчасно оплатити законтрактований ресурс, призвело до зриву контрактних зобов´язань перед зарубіжними партнерами і створило передумови для дестабілізації системи забезпечення нафтопродуктами ринку України. Відзначимо, що Україна на 80% залежить від імпорту нафтопродуктів.

«Початок дії нового порядку придбання валюти та наступних розрахунків із зарубіжними контрагентами може привести до непередбачуваних наслідків, включаючи дефіцит палива та неконтрольоване зростання цін», – заявив глава Асоціації Леонід Косянчук. За його словами, нові правила конвертації валюти і платежів приведуть до заморожування величезних сум оборотних коштів, в результаті чого операторам ринку доведеться поповнювати ці кошти за рахунок комерційних кредитів. Це, в свою чергу, буде надавати додатковий тиск на собівартість, відповідно, на кінцеву вартість нафтопродуктів для споживачів.

У цьому зв´язку українські оператори ринку нафтопродуктів звертаються до Нацбанку України, Кабінету міністрів, Міністерству енергетики та вугільної промисловості, Міністерству економічного розвитку і торгівлі з вимогою терміново внести необхідні зміни в даний документ. Зокрема, в якості виходу оператори пропонують зарахувати нафтопродукти до товарів, на які не поширюється дія зазначеної постанови.

Фото: PHL

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *