ОСТАННІ НОВИНИ

У «Батьківщині» й «УДАРі» по-різному бачать нову Конституцію

|

Зміни до Конституції, запропоновані «Батьківщиною» та «УДАРом», мають низку суттєвих відмінностей, зокрема, щодо повноважень парламенту й уряду, а також вимог до громадянства кандидата в президенти.

Порівняльну таблицю змін до Конституції, запропонованих найбільшими опозиційними фракціями, наводить журналіст “Української правди” Мустафа Найем.

“Батьківщина” залишає норму про те, що Верховна Рада призначає вибори президента, а “УДАР” пропонує її вилучити – і передати цю функцію Центральній виборчій комісії.

У партії Віталія Кличка пропонують зафіксувати, що президентом може бути обраний “громадянин України, який досяг 35 років, має право голосу, перебуває в громадянстві України протягом останніх 10 перед днем виборів років та володіє державною мовою”.

У чинній Конституції це прописано так, що президентом може бути громадянин, який “проживає” в Україні протягом 10 останніх років.

Аналогічно для кандидатів у народні депутати: чинна Конституція і версія “Батьківщини” дозволяють бути обраним до Верховної Ради громадянину України, який проживає в Україні останні 5 років, а в УДАРі пропонують записати, що кандидат у депутати має лише “перебувати у громадянстві України” протягом останніх 5 років до виборів.

УДАРівці також не підтримують кардинальне зменшення повноважень голови держави. Зокрема, вони пропонують не відбирати у президента право призначати голову СБУ та Генпрокуратури, пропонувати половину складу Ради Національного банку та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Крім того, у Кличка пропонують збільшити квоту президента у Конституційному Суді до половини складу (зараз голова держави має право призначати третину складу КС).

УДАРівці пропонують надати президенту право зупиняти дії актів Кабміну, Ради міністрів АР Крим та Верховної Ради АРК з одночасним зверненням до КС із мотивів їх невідповідності Конституції України, а також оскаржувати акти Кабміну, центральних органів виконавчої влади, Нацбанку до судів загальної юрисдикції.

При цьому в УДАРі пропонують позбавити президента права-обов’язку призначати чергові та позачергові вибори Верховної Ради і передати цю функцію ЦВК.

Щодо права розпуску парламенту президентом: підставою для цього за чинною Конституцією є 30-денна нездатність ВР розпочати роботу впродовж однієї сесії.

“Батьківщина” ж пропонує записати, що президент має право достроково припинити повноваження ВР “виключно, якщо протягом 60-ти днів після відставку Кабміну не сформовано персональний склад Кабміну”, попередньо “проконсультувавшись” із головою ВР, його заступниками та головами фракцій.

“УДАР” же пропонує зафіксувати, що президент має право розпустити ВР у разі: 1) неприйняття парламентом “вотуму довіри” новому складу Кабміну, запропонованому президентом втретє поспіль (після відмови підтримати запропоновані кандидатури прем’єра з його Кабміном); 2) якщо протягом 30 днів чергової сесії засідання ВР не можуть початися.   

І “Батьківщина”, і “УДАР” пропонують обмежити право вето президента – воно не поширюватиметься на закони про внесення змін до Конституції.

Загалом пропозиції “Батьківщини” розширюють повноваження Верховної Ради, а зміни УДАРу – уряду.

На відміну від “Батьківщини”, “УДАР” не згадує про парламентську коаліцію, а кандидатуру прем`єра пропонує подавати у ВР президенту “після консультацій із парламентськими фракціями”. Кандидат на посаду прем`єра, за пропозиціями УДАРу, має ще до голосування подати Верховній Раді склад свого Кабінету міністрів і програму діяльності уряду. ВР більшістю голосів має надати йому “вотум довіри”.

В опозиції пропонують суттєво спростити процедуру імпічменту президента. За пропозиціями, його відставку можуть ініціювати 150 (“Батьківщина”) чи 226 депутатів (УДАР). Після цього має бути створена тимчасова спецкомісія. Рішення про імпічмент ухвалюють 300 депутатів за наявності висновків КС (УДАР) або ТСК (“Батьківщина”).

У разі дострокового припинення повноважень президента його обов’язки в “УДАРі” пропонують покласти на прем’єр-міністра, а у “Батьківщині” – на голову Верховної Ради. У Арсенія Яценюка також хочуть, щоб якщо президент не пропонує кандидатури прем’єра, генпрокурора та голови СБУ на 5 день після відповідних пропозицій парламентської коаліції, ці функції невідкладно здійснював голова ВР.

Є й інші відмінності у пропозиціях опозиційних фракцій.  

Робота над пропозиціями до законопроекту про зміну Конституції триває. У середу, як очікується, узгоджений усіма фракціями документ спрямують у комітет ВР із питань державного будівництва й місцевого самоврядування, пише “Комерсант-Україна”.

Однак, за даними газети, у Партії регіонів не збираються виносити документ на розгляд у сесійній залі, а після узгодження його хочуть спрямувати на експертизу у Венеціанську комісію. У УДАРі кажуть, що “експертиза займе не менше півроку”.

Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *