ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вшанують пам’ять Ольги Басараб

|

У Львові відбудеться вшанування пам’яті і слави героїні української нації Ольги Басараб у рік її 125-ліття та 90-ліття з дня загибелі. 12 лютого о 12.00 год на Янівському кладовищі біля могили Ольги Басараб відбудеться панахида, на яку організатори запросили знаних вчених, громадських діячів, представників влади міста та області, усіх небайдужих містян.

Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛМР.

Водночас 12 лютого, але о 15.00 год у Львівській обласній універсальній  науковій бібліотеці на просп. Шевченка, 13 відбудеться тематична конференція. Місце проведення – актова зала.

Ольга Басараб – народилася 1 вересня 1889 року в селі Підгороддя на Рогатинщині в родині відомого громадського діяча  о. Михайла і Савини Левицьких.

Навчалася в приватному пансіоні для дівчат у Вайсвассері (Сілесія), ліцеї Українського інституту для дівчат у Перемишлі (1902 – 1909) та однорічних курсах у Віденській торговій академії. З 1910 р. працювала в страховому товаристві «Дністер», Земельному іпотечному банку.

У 1918 – 1923 роках працює бухгалтером у посольстві України у Відні і водночас стає професійною розвідницею, чиїм завданням є збирання військово-стратегічної та політичної інформації. У цей же період сприяла формуванню українських військових частин із числа колишніх військовослужбовців австрійської армії, допомагала нелегальним робочим організаціям «Батьківщина» і «Єдність», брала участь у роботі Української військової організації (УВО).

Після ліквідації дипломатичних представництв УНР 1923 р. Ольга переїхала до Львова, де стала членом Головної управи філії Союзу Українок у Львові, активно співпрацювала з Українською Військовою Організацією, була зв’язковою полковника Євгена Коновальця.

Як член УВО 9 лютого 1924 р. О. Басараб була заарештована польською поліцією.

Уранці 12 лютого Ольгу знайшли повішеною на вишитому рушнику на ґратах вікна камери. Завдяки агентам УВО в цій в’язниці не вдалося приховати факту смерті О. Басараб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *