ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська філармонія запрошує на вечір музики Джорджа Гершвіна

|

У неділю, 16 лютого, о 18:00 год у Львівській філармонії відбудеться вечір музики Джорджа Гершвіна. На концерті прозвучать найкращі зразки його симфонічної та фортепіанної музики: симфонічна сюїта «Американець у Парижі», рапсодія в стилі блюз» для фортепіано з оркестром та концерт для фортепіано з оркестром.

Ці твори лунатимуть у виконанні Мирослава Драгана (фортепіано) та Академічного молодіжного симфонічного оркестру «INSO-Львів» під батутою Володимира Сивохіпа, повідомили Львівському порталу у прес-службі ЛМР.

Джордж Гершвін — один з тих композиторів, які вдало поєднували у своїй творчості класичну музику і джаз. У його творах відчутний вплив французьких композиторів-імпресіоністів, зокрема з Морісом Равелем Гершвін спілкувався ще за життя. Його музика академічно досконала, сповнена життєвої енергії, джазової винахідливості.

Відомий львівський піаніст-соліст та концертмейстер, педагог Мирослав Драган, який виконає «Рапсодію в стилі блюз» для фортепіано з оркестром та Концерт для фортепіано з оркестром Джорджа Гершвіна зазначив: «Коли торкаєшся до музики Джорджа Гершвіна, то відчуваєш радість, яка постійно з тобою. Ця музика дуже оптимістична, хоч там і трапляються нотки смутку. Його «Рапсодія у стилі блюз» написана у нотках смутку блюзу. Але навіть коли чуємо ці сумні нотки, то в результаті твір надихає до оптимізму. Це американська мрія у тому втіленні, яке ми тільки можемо собі уявити. Концерт для фортепіано з оркестром також надзвичайно оптимістичний, безтурботний та елегантний».

Джордж Гершвін дуже хотів навчатися у Моріса Равеля, геніального французького композитора. Гершвін приїхав з таким наміром у Париж. Після зустрічі з Равелем він написав у 1928 році симфонічну сюїту «Американець у Парижі», де яскраво проявилась майстерність автора. Моріс Равель сказав Гершвіну, що він є геніальним у своїй творчості тому не має потреби у навчанні. Ось така була віддача настільки вишуканого та естетичного композитора Моріса Равеля до здається в чомусь протилежного Джорджа Гершвіна, який поєднує класику і джаз. Моріс Равель теж є автором скрипкової сонати, друга частина якої написана у стилі «блюз».

Фото: Львівська філармонія

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *