ОСТАННІ НОВИНИ

Громада Львова хоче взяти на поруки двох львів’ян-євромайданівців

|

Громада Львова хоче взяти на поруки двох львів’ян, проти яких зараз відкриті кримінальні провадження за участь у Євромайдані в Києві. Це Мар’ян Гаврилів, який зараз перебуває в лікарні у Києві, та Олексій Салига, якого утримують в Лук’янівському СІЗО. Відповідні заяви про згоду взяти на поруки написали сьогодні громадські та культурні діячі міста, представники ЗМІ. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

«Як ви знаєте, є біда у наших львів’ян. Двоє хлопців сьогодні перебувають в ув’язненні. Тому наш обов’язок – зробити все можливе і неможливе, щоби хлопці були на волі. Вони чесно висловлювали свою позицію. Вони мають гідність і ми повинні зробити кожен свої дії, щоб допомогти їм вийти на волю. Те ж стосується всіх, хто сьогодні є в ув’язненні – всі мають бути на волі.

Конституція – це священний закон і всі владні мужі, місцеві чи державні, хто працює в судах чи інших силових структурах, повинні розуміти, що в Україні багато чого змінюється. Але є Конституція, де чітко записано, що верховенство влади належить людям. Люди мають право на свою позицію, на свою думку та на протест», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Як пояснила керівник юридичного управління Гелена Пайонкевич, особиста порука – це один із запобіжних заходів, передбачених КПК.

«Серед запобіжних заходів, передбачених кримінально-процесуальним кодексом, є такий вид запобіжного заходу, як особиста порука. Це надання особою, яка заслуговує особливої довіри письмової заяви про те, що вона зобов’язується забезпечувати підозрюваним певних дій. Основна дія, яку, швидше за все, буде вимагати суд – це явка до визначеного слідчого чи не покидання без попереднього повідомлення місця проживання. Є також і інші дії, але, здебільшого, це забезпечення явки особи, за яку гарантує поручитель, вчасно до органів суду і слідства. За невиконання таких обов’язків поручитель може сплатити штраф», – пояснила Гелена Пайонкевич, начальник юридичного управління.  

Як додала Гелена Пайонкевич, Мар’яна Гавриліва обвинувачують за ч.2 ст. 294 Кримінального кодексу. Йде мова про організацію масових заворушень, що супроводжувались насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель та споруд, насильницьким виселенням громадян, опором представникам влади, застосуванням зброї. За ці злочини передбачена кримінальна відповідальність на строк від 8 до 15 років. Салигу Олексія обвинувачують за ч.3 ст. 296 Кримінального кодексу, йде мова про хуліганські дії, пов’язані з опором представникові влади або представникові громадськості, який виконує обов’язки з охорони громадського порядку. Відповідальність за правопорушення – ув’язнення від 2 до 5 років.

За словами рідного брата, Мар’ян Гаврилів перебуває в лікарні, йому потрібні операції. Суд призначено на 14 лютого. У справі Олексія Салиги суд відбудеться 13 лютого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *