ОСТАННІ НОВИНИ

Резолюція Європарламенту щодо України стала найжорсткішою з часів ядерного роззброєння – політолог

|

Експерти називають резолюцію Європейського парламенту, прийняту 6 лютого, найжорсткішою за всі роки незалежної України та найжорсткішою з усіх резолюцій, які він коли-небудь приймав. Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий на прес-конференції.

«Це найбільш жорстка резолюція за всі роки незалежної України і відносин з європейськими країнами. Жорсткішою резолюція була тільки, коли Україна коливалася з ядерним роззброєнням у 90-х. Зараз це дуже жорстко», – відзначив експерт.

У цілому, за словами Чалого, Європа солідарна з українцями, оскільки європейські цінності захищаються не лише на Майдані в Києві, а і по всій Україні

Проте, вважає Чалий, у резолюції міг би бути чіткий месседж і позиція щодо лібералізації візового режиму з Україною.

«На столі у європарламентаріїв лежали пропозиції щодо рішучіших кроків до позитивних жестів стосовно громадян України. Спілкування з європейськими політиками засвідчило, що вони не хочуть робити такий подарунок при режимі, який існує сьогодні в Україні. Це єдине, що зупиняє їх зробити такий крок. Політичне рішення є, але воно ще не увійшло до резолюції», – сказав Чалий.

Він упевнений, що Україна ще може розв’язати внутрішній конфлікт, що склався, враховуючи консультації західних партнерів. Проте, за його словами, важливо не допустити, щоб внутрішній конфлікт в Україні розв’язували за межами країни.

Політичний аналітик Інституту євроатлантичної співпраці Володимир Горбач, у свою чергу, відзначив, що «ця резолюція, напевно, є найцікавішою з усіх резолюцій, які будь-коли приймав Європарламент».

За його словами, є кілька цікавих моментів, які з`явилися у цьому тексті і яких не було раніше. Одним з головних Горбач назвав згадування двічі Росії. «Тобто, у цьому документі РФ розглядається як сторона конфлікту. Вперше такий підхід було застосовано в резолюції ПАРЄ», – вважає Горбач.

Нагадаємо, що 6 лютого Європарламент прийняв резолюцію, в якій закликав Євросоюз розпочати підготовку адресних санкцій на поїздки, активи і нерухомість стосовно українських чиновників, парламентаріїв, бізнесменів, відповідальних за «жорсткі заходи» на Євромайдані.

Також Європарламент закликав Президента України Віктора Януковича припинити використовувати «Беркут» та інші спецпідрозділи у провокаціях, викраданні людей, тортурах і побитті.

Окрім того звільнити заарештованих учасників Майдану, а також лідера опозиції Юлію Тимошенко.

Разом з тим, у резолюції міститься заклик до ЄС, МВФ і інших фінансових інституцій продовжувати підготовку пакету допомоги для подолання економічної кризи в Україні.

Після того міністерство закордонних справ України назвало резолюцію Європейського парламенту, незбалансованою та такою, яка підриває процес стабілізації ситуації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *