ОСТАННІ НОВИНИ

Путін радить Януковичу «повіситися або втопитися»

|

Вустами свого радника Сергія Глазьєва Путін фактично не залишає Януковичу вибору у шляхах вирішення політичного конфлікту в Україні.

Інтерв’ю радника Сергія Глазьєва спеціально зроблене для України напередодні візиту Януковича в Сочі, де він буде говорити з Путіним – може вважатися знаковим і програмним. По суті, від Глазьєва ми почули те, що завтра почує Янукович від Путіна. А почує він у культурній формі наступне: по-перше, в Москві його вважають слабаком, який не може наважитися силою розрубати гордіїв вузол кризи, оскільки зрадливо боїться Заходу; по-друге, якщо він так боїться Заходу, то Путіну просто нема про що з ним серйозно говорити і він (Путін) буде вирішувати питання України сам із Заходом; і по-третє, найголовніший посил – тема федералізації України, піднята окремо в Криму та Харкові, стане головним предметом торгів Росії із Заходом. Звісно ж, знову таки без Януковича.

Отже, Росія готова говорити з Януковичем тільки у випадку, якщо він не буде панькатися з Майданом, розжене його з кров’ю і вступить у клуб диктаторів маріонеткою Росії. Однак такий сценарій не є певним для Януковича, адже, веде до громадянської чи партизанської війни, у якій переможцем Віктор Федорович може й не стати. В кращому випадку Януковичу світить доля Асада з перманентною війною і втратою суб’єктності. Чи влаштовує Януковича такий варіант Росію не цікавить – головне, що її влаштовує.

Другий вихід, який бачить Росія, це повне зливання Януковича і робота над федералізацією України (в такому випадку просто не потрібний сильний центр) з подальшим її розколом. Про це відверто заявив Глазьєв, запевнивши, що цілком можливо, щоб частина України може бути в ТС, а частина – в ЄС. Це виглядає дуже дивним, адже, той же Глазьєв ще нещодавно побивався, що якщо Україна вступить у зону вільної торгівлі з ЄС, то РФ змушена буде захищати свій кордон від економічного тиску європейців. То як радник Путіна уявляє цей захист, якщо розмежування між ЄС та ТС пролягатиме не на державному кордоні РФ та України, а всередині України? Судячи з усього, Глазьєв не договорює, що федералізація це лише прелюдія до відокремлення Криму і Харківщини і створення нових російсько-українських кордонів.

До речі, Янукович прекрасно розуміє, що росіяни та їх сателіти в Україні його шантажують, адже, донецькі регіонали фактично почали війну з «федералістами» Добкіним і Кернесом.  Але чи стане духу Януковичу сказати це Путіну й припинити грати у програшні для себе російські ігри, ми дізнаємося завтра.

Espreso.tv

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *