ОСТАННІ НОВИНИ

«Законом про заручників» ВР ставить українців в ряд з терористами – правозахисники

|

 В Українській Гельсінській спілці з прав людини кажуть, що законом про так звану «амністію», прийнятим у середу, Верховна Рада ставить Україну в один ряд із піратами та терористами. Про це йдеться у заяві УГСПЛ.

Як відомо, 29 січня Верховна Рада ухвалила закон “Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань”.

Правозахисники занепокоєні тим, що ВР “задля досягнення політичних цілей готова зруйнувати підвалини, на яких ґрунтується право, і перетворює фундаментальні основи правового порядку на предмет торгу і домовленостей”. “Фактично, цим законом Верховна Рада ставить українську державу в один ряд із піратами та терористами, що використовують інститут заручників як інструмент впливу на ситуацію”, – сказано в заяві.

Правозахисники вказують: “фактично цей закон визнає, що кожен, хто був затриманий під час останніх протестів, знаходиться під вартою лише для того, щоб змусити інших невизначених осіб, вчинити дії, передбачені цим законом (звільнення доріг та будівель тощо)”.

Таким чином, законодавець і держава в цілому вчиняють дії, що становлять склад злочину, передбаченого статтею 147 Кримінального кодексу України:

1. Захоплення або тримання особи як заручника з метою спонукання родичів затриманого, державної або іншої установи, підприємства чи організації, фізичної або службової особи до вчинення чи утримання від вчинення будь-якої дії як умови звільнення заручника – карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

2. Ті самі дії, якщо вони були вчинені щодо неповнолітнього або організованою групою, або були поєднані з погрозою знищення людей, або такі, що спричинили тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від семи до п’ятнадцяти років”.

У Гельсінській спілці констатують, що цим законом було фактично визнано відсутність законних підстав тримання протестувальників під вартою, оскільки можливість їхнього звільнення ніяк не пов’язана з діями заарештованих. Крім того, що закон суперечить базовим нормам міжнародного, конституційного та кримінального права, правозахисники констатують, що його прийняття відбувалося з численними порушеннями. “Тому він не може розглядатися як легітимне вирішення наявної суспільно-політичної кризи”, – заначають у спілці.

Януковича закликали не ставати співучасником злочину не підписувати цей закон. Українська правда

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *