ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні цьогоріч 101 раз били журналістів - ЗМІ

|

У 2013 році зафіксовано рекордну кількість фізичних нападів на журналістів – 101 випадок, тоді як минулого року – 65

Такі дані «Барометра свободи слова» наводить Інститут масової інформації, передає «Телекритика». Показово, що частіше били журналістів працівники правоохоронних органів: кожен третій напад – справа рук міліціонера чи «беркутівця».

До уваги бралися фізичні напади на журналістів і працівників ЗМІ (операторів, фотокореспондентів), які були здійснені під час або в результаті виконання професійних обов´язків, які вдалося зафіксувати і перевірити. Насправді ж журналісти піддаються нападам частіше, але іноді уникають розголосу події.

Така велика кількість побиттів пов´язана, в основному, із проведенням масових акцій протесту в Києві. Так, 70% нападів припадає саме на час висвітлення журналістами акцій протесту: «Вставай, Україно» 18 травня, мітинги під Київрадою, так званий «Врадіївський мітинг» 18-19 липня, Євромайдан, а також акції проти незаконних забудов.

На думку міжнародної організації «Репортери без кордонів», Україна цього року стала однією з гарячих точок для журналістів в Європі. Правозахисники зазначили, що на відміну від Росії та Білорусі, де існує цензура та юридичні способи тиску на журналістів, в Україні все частіше практикують фізичне насильство.

Серед нападників на журналістів, крім правоохоронців, також фігурували приватна охорона і власники бізнесу (13 інцидентів ), «тітушки» (9 випадків). Після акцій протесту частіше представників ЗМІ б´ють з комерційних мотивів (захищаючи власний бізнес, 13 інцидентів ) і політичних ( 8 випадків).

Як повідомляли «Коментарі» , міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» визнала Україну одним з найгірших місць для роботи журналістів, де, за даними організації, протягом цього року було зафіксовано 120 нападів на представників ЗМІ.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *