ОСТАННІ НОВИНИ

Під забудову АЗС вкрадено комунальне майно міста

|

Незаконне заволодіння земельною ділянкою на Липинського, 27, яка належала до комунальної власності Львова, та початок спорудження там АЗС, призвело до порушень інтересів громади міста  Львова. З цього приводу голова фракції Народного Руху України у Львівській міській раді Валерій Веремчук звернувся до мера Львова Андрія Садового та прокурора Шевченківського району Львова Ніколайчука Г. А. про це повідомляє прес-служба ЛКО НРУ.

Зокрема, у запиті депутата йдеться, що будівельні роботи здійснювалися на земельній ділянці, що перебуває в комунальній власності територіальної громади нашого міста та з 1998 року належить на праві постійного користування Відкритому акціонерному товариству «Львівський дослідний нафтомаслозавод», що з січня 2008 року перебуває в процедурі банкрутства.

22 грудня 2012 року в ході прилюдних торгів з реалізації нерухомого майна ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод», ліквідатором даного підприємства було реалізовано фізичній особі нежитлові будівлі, розташовані в м. Львів по вул. Липинського, 27, а саме: будівля операторної площею 5,6 м.кв., будівля насосної площею 11,8 м.кв. та навіс площею 25,4 м.кв.

Проте, дивним чином, в ході посвідчення договору купівлі-продажу в приватного нотаріуса Майхер О.Л. (м. Львів) згадані будівлі були трансформовані в т.зв. комплекс АЗС в складі нежитлових будівель операторної, насосної та навісу. Тобто, договором купівлі-продажу, посвідченим 22.12.2012р. за реєстровим №1750, зафіксовано купівлю-продаж комплексу АЗС, при чому, договір не містить посилань на реалізацію будь-якої земельної ділянки на якій розташовані будівлі.

25 грудня 2012 року Львівське Бюро технічної інвентаризації зареєструвало перехід права власності на згадані нежитлові будівлі від ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» до фізичної особи-переможця аукціону.

Однак, вже 30 січня 2013 року ця фізична особа уклала з іншою фізичною особою договір іпотеки, посвідчений приватним нотаріусом Грень Н.М. (м. Львів) за реєстровим №61, за яким комплекс АЗС по вул. Липинського, 27, в м. Львові було передано в іпотеку з правом набуття права власності на це майно.

На підставі договору іпотеки друга фізична особа в описаній схемі зареєструвала право власності на комплекс АЗС, а також на 0,15га земельної ділянки по вул. Липинського, 27, в м. Львові для будівництва та експлуатації цього комплексу АЗС.

У зв’язку з наведеним, Валерій Веремчук, наголошує на тому, що наведена земельна ділянка, яка перебувала у власності територіальної громади м. Львова, в незаконний спосіб вибула з комунальної власності та, в обхід визначеної процедури реалізації комунального майна, перейшла у приватні руки без сплати жодної гривні в бюджет міста.

10 квітня 2013 року Державною реєстраційною службою Львівського управління юстиції приватному підприємству з м. Львів (єдиним засновником якого була попередньо згадана фізична особа – іпотекодержатель) було видано свідоцтво про право власності на вказані будівлі та земельну ділянку, як черговому власнику комплексу АЗС та земельної ділянки площею 0,15га. Підставою для видачі свідоцтва був, зокрема, й згаданий договір іпотеки.

Кінцевим власником будівель та земельної ділянки площею 0,15га по вул. Липинського, 27, в м. Львові, на даний час, є інша юридична особа – товариство з обмеженою відповідальністю, зареєстроване в м. Києві, що 26 квітня 2013 року уклало з попереднім власником – приватним підприємством – договір купівлі-продажу, посвідчений приватним нотаріусом Галущенко Т.А. (м. Київ).

Крім того, у свому запиті, Веремчук звертає увагу на те, що згадане приватне підприємство ще 11 вересня 2013 року припинено як юридична особа.

Очевидно, що втілення в життя такої схеми завдало значної шкоди інтересам громади м. Львова, оскільки, насамперед, знівельовано норми законодавства України (Земельного кодексу України, Закону про місцеве самоврядування та ін.), та, по-суті, вкрадено комунальне майно міста.

Водночас, депутат акцентує на тому, що  проаналізував усі рішення Львівської міської ради за період з листопада 2012 року по даний час і встановив, що жодних ухвал щодо відчуження або іншої передачі у приватну власність земельної ділянки площею 0,15га по вул. Липинського, 27, в м. Львові – не приймалося.

У зв’язку з наведеним, Валерій Веремчук просить  здійснити перевірку згаданих у його запиті фактів та з’ясувати наступне:

1) яким чином земельна ділянка площею 0,15га по вул. Липинського, 27, в м. Львові опинилася в приватних руках, хто є замовником, організатором та виконавцем дій по незаконному відчуженню цього комунального майна;

2) перевірити первинні документи на підставі яких зареєстровано право власності на згадану земельну ділянку на приватних осіб;

3) перевірити на предмет законності дії, вчинені посадовими особами ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод», Державної реєстраційної служби Львівського управління юстиції, Львівського БТІ, згаданих в даному запиті приватних нотаріусів та інших учасників всього ланцюга наведеної схеми.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *