ОСТАННІ НОВИНИ

Регіонал вимагає заборонити в`їзд 35 іноземцям, бо боїться повтору сценарію з Мілошевичем

|

Депутат-регіонал Олег Царьов упевнений, що МЗС і СБУ задовольнили його запит про заборону в`їзду в Україну 36 осіб, серед яких і екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі.

Він повідомив газеті “Комерсант-Україна“, що 8 грудня подав відповідний запит на ім`я голови СБУ Олександра Якименка й міністра закордонних справ Леоніда Кожари.

“У моєму запиті 36 осіб. Я поки не отримав відповіді від СБУ, але, за моєю інформацією, усі вони оголошені персонами нон ґрата”, – заявив Царьов газеті. 

На думку регіонала, “дестабілізація ситуації в Україні, вулична активність і захоплення будівель носять спланований характер”, а “організація подібних кампаній вимагає участі фахівців відповідного профілю”. 

“Викликають цілком резонні побоювання усе частіші візити закордонних політтехнологів і фахівців із протестної активності, чия діяльність перетворюється на загрозу національній безпеці”, – написав Царьов у запиті, спрямованому до СБУ й МЗС.

До документа він додав список “осіб, які в рамках консультативної роботи опозиції” отримують можливість реалізувати “політичні інтереси інших країн”. 

Серед них опинилися науковий співробітник Центру трансатлантичних відносин при університеті Джонса Гопкінса Тарас Кузьо, відомий німецький політолог Андреас Умланд, а також Фінк Брайн, Василик Мирон, Олександр Рос (усі – США). Роса Царьов назвав “найкращим фахівцем у світі з організації революцій через соціальні мережі”.

У списку персон нон ґрата значаться також колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі та 29 громадян Грузії. 

“Саакашвілі тут взагалі нема чого робити, нехай їде до Грузії й зустрічається з грузинським народом! Він приїхав сюди зі своєю командою, яка влаштовувала “революцію роз”. Усі вони влаштувалися в Україні й були модераторами революції, яку намагалася організувати опозиція”, – заявив Царьов газеті.

Інший фігурант списку – громадянин Сербії Марко Івкович – “із командою сербів організовував революцію проти Слободана Мілошевича”, і подібний сценарій просували в Україні, вважає “регіонал”.

Телефони прес-центру СБУ 23 грудня не відповідали, зазначає видання.

Однак, за даними Financial Times, один із фігурантів списку – підприємець Георгій Кіквадзе – у суботу не зміг перетнути держкордон України. “Напевно, зараз я небезпечний революціонер, який домагається відставки уряду”, – заявив Кіквадзе. 

Посол Грузії в Україні Георгій Закарашвілі повідомив “Комерсанту”, що у країну вже не змогли в`їхати три людини, які фігурують у запиті Царьова.

“Я підтверджую факт із Георгієм Кіквадзе – він повернувся до Грузії. Було ще два такі випадки – не змогли в`їхати журналіст “Руставі-2″ Давид Какуля і ще одна людина. Ми зараз працюємо з МЗС і намагаємося з`ясувати, наскільки відповідає дійсності список депутата Царьова, і наскільки люди, які є в цьому списку, відповідають пред`явленим критеріям”, – повідомив Закарашвілі.

А член експертної ради парламентського комітету з питань євроінтеграції Андреас Умланд припустив, що заборона на в`їзд пов`язана з його критикою президента Віктора Януковича чи уряду – хоча він лише пише й редагує академічні статті. 

 

Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *