ОСТАННІ НОВИНИ

Рівень захворюваності на респіраторні вірусні інфекції в області росте

|

Як і характерно для цієї пори року, в області продовжується зростання рівня захворюваності на грип та ГРВІ. Про це повідомляє Головне управління Держсанепідстанції у Львівській області.

З початку епідсезону захворюваності на грип та ГРЗ у Львівській області захворіло 105149 осіб, з них 62321 дітей до 17 років (59,3%). У період з 01.10.2013 по 22.12.2013р. в інфекційні стаціонари госпіталізовано 2129 осіб (2,0 %). Загальний епідпоріг в області не перевищено. 

За підсумками моніторингу впродовж 51-го тижня (16.12.13 – 22.12.13) у Львівській області захворіло на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції 9018 осіб, інтенсивний показник на 10 тис. населення склав 35,4 при епідемічному порозі 81,6. Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 59,2%. Відмічається  зниження рівня захворюваності в порівнянні з минулим тижнем на 13,0%. У контрольному Львові за звітний період захворіло 3564 осіб з інтенсивним показником 45,3 при епідпорозі 110,7. Показник захворюваності знизився на 14,7 % в порівнянні з минулим тижнем. Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 52,3%.

Станом на 23.12.13 в області вакциновано проти грипу 3442 осіб, в т.ч. 1237 дітей до 17 років вакцинами «Ваксігрип», «Флюарикс». Серед осіб груп ризику щеплено 1882 медичних працівників, 1144 осіб, які перебувають у спеціалізованих колективах ( школах- інтернатах, будинках дитини, будинках для осіб похилого віку). 

Держсанепідслужба Львівської області нагадує, що грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом — коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають люди в радіусі2 метрівнавколо хворого. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів — це, в середньому, 7 днів.

Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей:

– Уникати скупчень людей — аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів.

– Користуватися одноразовими масками при необхідності — щоб захистити себе чи оточуючих від зараження.

– Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання.

– Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми — для підвищення опірної здатності організму.

– Мати чисті руки — інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

– Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками — як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті.

– Залишатися вдома при перших ознаках хвороби — щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку.

Фото: Львівський портал 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *