ОСТАННІ НОВИНИ

Як вберегтись від вірусного гепатиту

|

Майже третя частина населення нашої планети на сьогодні уражена підступною хворобою – вірусними гепатитами. Існують різноманітні види збудників вірусних гепатитів – В, С, D, G, які передаються парентеральним шляхом – через кров. Вони відносяться до різних сімейств і родів, різні за будовою, та наслідки їх життєдіяльності однаково руйнівні для організму людини. Про це повідомляє ДУ “Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України”.

Темпи поширення та масштаби інфекції вражають. Згідно даних ВООЗ кількість носіїв вірусу гепатиту В сягає 300 млн. осіб, щороку на рахунку підступної інфекції – 180 млн. хворих, 350 тис. смертей.

За прогнозами експертів ВООЗ, кількість людей, які страждають на гепатит, викликаний вірусом С, до 2015 – 2020 рр. подвоїться. Така ситуація значно сприяє розповсюдженню хвороби на всіх, без винятку, територіях. Через особливості передачі та розповсюдження цей інфекційний агент полюбляє розгулювати серед молоді. Збудника гепатиту С недаремно охрестили «тихим вбивцею». Непомітно, підступно забирає людське життя, скорочує його тривалість.

Вірусні гепатити за ступенем негативних наслідків, спричинених здоров’ю населення, нанесених економічними збитками, поступаються хіба що грипу та ГРВІ. Інфікування може відбутися внаслідок статевих контактів (через кров, сперму, вагінальний секрет), через ураження шкірних покривів і слизових оболонок при користуванні спільними приборами для гоління, манікюрними наборами, гребінцями, зубними щітками, іншими предметами, при використанні яких можливе пошкодження шкіри чи слизових. Можливе інфікування людини при переливанні інфікованої донорської крові та її компонентів, пересадці органів чи тканин людини, при парентеральних введеннях наркотичних засобів нестерильним шприцом, інших медичних маніпуляціях, пов`язаних з порушенням шкірних покривів і слизових при недотриманні санітарно-гігієнічних норм та правил.

Сприйнятливість людини до вірусних гепатитів досить висока. При цьому ще й інфікуюча доза надзвичайно низька, достатньо мізерної краплі крові, всього 0,0005 мл. В цій невидимій для неозброєного мікроскопом ока краплині може міститись вбивця людського організму – вірус парентерального гепатиту.

Поширення вірусної інфекції в першу чергу має місце в сім`ях хворих хронічним гепатитом та носіїв, а також в сімейному оточенні хворих гострим гепатитом. У сім`ях хворих та носіїв вірусу проводиться поточна дезінфекція. Хворому необхідно виділити індивідуальні засоби особистої гігієни (прилади для гоління, зубну щітку, рушники, губку, гребінь) та постільну білизну. Ці предмети повинні бути не тільки індивідуальними, але й окремо зберігатися та знезаражуватися. Знезараженню піддаються всі предмети та речі, що можуть бути забруднені кров’ю чи виділеннями хворих, що містять кров. Застосовують найбільш прості способи знезараження: кип`ятіння та вологе прибирання з використанням миюче-дезінфікуючих засобів побутового призначення.

Серед засобів профілактики вірусного гепатиту В у наш час є щеплення проти цієї інфекції немовлят в пологовому будинку. Важливим засобом профілактики являється максимальне використання виробів медичного призначення одноразового використання (шприци, катетери тощо).

Крім цього, здоровий спосіб життя, що виключає вживання наркотичних речовин та незахищені випадкові статеві зв’язки, також є профілактикою вірусного гепатиту В та інших парентеральних гепатитів. У всіх медичних установах, незалежно від відомчої належності, для попередження передачі парентеральних вірусних гепатитів повинен виконуватися комплекс заходів щодо попередження розповсюдження інфекцій, які передаються через кров.

Необхідно пам’ятати, що фактично усі робочі місця медиків, де можливий контакт з біологічними рідинами (операційні, пологові зали, оглядові гінекологічних відділень, процедурні, реанімаційні відділення тощо), необхідно розцінювати як потенційно небезпечні щодо інфікування вірусом. У таких кабінетах та відділеннях проводять дезінфекцію інструментів, предметів, поверхонь після кожного пацієнта, а також в кінці робочої зміни при поточному прибиранні. Обов’язковим є виконання дезінфекції і в ході проведення генеральних прибирань. Для проведення дезінфекційних заходів слід застосовувати засоби, які володіють віруліцидними властивостями по відношенню до збудників парантеральних вірусних гепатитів.

Враховуючи можливість забруднень органічними субстратами (в т.ч. біорідинами), дезінфекційний засіб повинен мати хороші миючі властивості та не фіксувати органіку на поверхнях предметів, що оброблялись. До дезінфекційних засобів з високою віруліцидною активністю, які знищують всі відомі віруси, відносяться альдегіди, надоцтова кислота, солі циануронової кислоти, алкіламіни. Віруліцидною активністю, достатньою для знищення збудників парентеральних вірусних гепатитів, володіють гіпохлорити кальцію та натрію, перекис водню, гліоксаль, полігуанідіни, повідон-йод, деякі із ЧАСів, етанол та ряд інших препаратів. Важливу роль відіграє в цьому питанні відомчий самоконтроль стерильності стоматологічного, хірургічного та іншого медичного інструментарію, самоконтроль ефективності роботи стерилізаційного обладнання, якості приготування робочих розчинів дезінфектантів, які повинні проводити медичні заклади всіх форм власності відповідно до вимог нормативно-розпорядчих документів МОЗ України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *