ОСТАННІ НОВИНИ

Вперше показник перетину кордону наближається до позначки у 100 мільйонів осіб

|

В Адміністрації Державної прикордонної служби України відбулося засідання колегії, на якому підбили підсумки діяльності у 2013 році та визначили завдання на наступний рік. Участь у заході взяв Голова прикордонного відомства генерал армії України Микола Литвин, керівники регіональних управлінь, органів охорони державного кордону та підрозділів забезпечення. Також були присутні представники Адміністрації Президента України, РНБО, Міністерства внутрішніх справ України, консультативної ради та ветеранської й профспілкової організацій Держприкордонслужби.

У ході засідання зазначалася, що Державна прикордонна служба України протягом цього року в цілому успішно виконала завдання щодо забезпечення недоторканності державного кордону та охорони суверенних прав України в її виключній (морській) економічній зоні. Як результат, на всіх ділянках кордону забезпечено стабільність та контрольованість обстановки, продовжено розвиток інтегрованої системи охорони державного кордону, впровадження сучасних прикордонних технологій та технологічних засобів. Це, у свою чергу, дозволило покращити результати оперативно-службової діяльності.

Загалом нинішнього року значно збільшилися обсяги пропускних операцій. Так, за 11 місяців 2013 року через кордон пропущено понад 92 мільйони осіб та 20 мільйонів одиниць транспорту, що на 6% та 4% більше, ніж минулого року, відповідно. До кінця року показник перетину кордону громадянами може сягнути 100 мільйонів осіб (2012 року кордон перетнуло 92 мільйони осіб). Також за цей період затримано і передано іншим відомствам контрабандних товарів на суму 170 мільйонів гривень, вилучено 1088 одиниць зброї, 12 тисяч боєприпасів та138 кілограмівнаркотиків.

На кордоні продовжено процес демаркації найдовшої ділянки міждержавного рубежу України з Російською Федерацією та розпочато винос лінії державного кордону на місцевість, а також встановлено перший прикордонний знак на кордоні з Республікою Білорусь.

За участі прикордонного відомства розроблено 2 Закони України, 4 постанови Кабінету Міністрів України та підготовлено до ратифікації Верховною Радою України три міждержавних угоди з прикордонних питань, укладено міжвідомчі міжнародні договори про спільне патрулювання під час охорони українсько-словацького та українсько-угорського державного кордону.  Підготовлено до підписання аналогічний договір про взаємодію при здійсненні охорони українсько-російської ділянки кордону.

Крім того прикордонним відомством активно велося технічне переоснащення підрозділів та вдосконалювалося інженерне облаштування державного кордону. Побудовано 2 катери «УМС-1000», продовжується будівництво головного корабля Морської охорони «Корал» та другого катера Морської охорони «Орлан», відремонтовано понад 3 тисяч основних прикордонних знаків та проведено обробку близько 3 тисяч кілометрів контрольно-слідової смуги тощо.

Успішно продовжено співпрацю з міжнародними організаціями та прикордонними службами суміжних країн у сфері посилення протидії транснаціональній злочинності. Протягом 2013 року в рамках реалізації 22 проектів міжнародної допомоги отримано технічних засобів охорони кордону на загальну суму більше 200 мільйонів гривень.

У рамках програми із забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житлом в експлуатацію введено в Окремій комендатурі охорони і забезпечення (м. Київ) 56 квартир, в Навчальному центрі м. Оршанець 20 квартир та 110 кімнат. Відкрито містечко відділу «Ялта» Сімферопольського прикордонного загону зі службовим житлом на 13 квартир та 5 кімнат, а також проведено комплексне облаштування відділу «Грушів» Львівського загону, де були вручені ключі від 8 квартир.

У 2014 році органи та підрозділи прикордонного відомства продовжать свою діяльність під гаслом «Тільки вперед!». Продовжуватиметься реалізація визначених українським законодавством вимог з питань протидії протиправній діяльності на державному кордоні, виконання третього етапу Концепції розвитку Державної прикордонної служби України на період до 2015 року, реалізація Державної цільової правоохоронної програми «Облаштування та реконструкція державного кордону» та Концепції інтегрованого управління кордонами.

По завершенню колегії відбулося заохочення кращих військовослужбовців та підрозділів за підсумками оперативно-службової діяльності Державної прикордонної служби України в 2013 році. Переможцям вручили грамоти, дипломи та перехідні кубки Держприкордонслужби.

Найкращими серед регіональних управлінь прикордонного відомства визнано Західне та Північне регіональні управління. Одеський та Львівський прикордонні загони, а також ОКПП «Київ» вибороли перші місця серед органів охорони кордону.

Фото: PHL

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *