ОСТАННІ НОВИНИ

Жінки-начальниці у своїх зарплатних побажаннях скромніші за чоловіків

|

Як свідчать дослідження Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, всі професійні сфери можна умовно розподілити на чоловічі, жіночі та гендерно-нейтральні. Одна зі спеціалізацій, де домінують чоловіки, – ТОП-менеджмент та управління. Жінок тут лише чверть (24%), і у жодній із професійних сфер вони не складають більшість. Чоловіки-управлінці переважають навіть у тих сферах, де на рівні лінійних спеціалістів чи управлінців середньої ланки жінок значно більше. Іншими словами, навіть у традиційно жіночих професійних сферах «правлять балом» чоловіки.

Найчастіше жінки-управлінці шукають роботу у таких напрямках, як управління персоналом, юриспруденція, маркетинг. А от дві найпопулярніші на ринку праці професійні сфери –«ІТ» та «Продажі» — відкривають не надто багато можливостей для жінок-ТОПів. Менше, ніж там, жіночих резюме можна зустріти тільки у таких професійних сферах, як «Будівництво» та «Виробництво».

В цілому по ринку зарплатні очікування чоловіків-управлінців суттєво вищі, аніж побажання пошукачів-жінок. Це стосується як найбільш скромних, так і найсміливіших зарплатних побажань. На графіку, розміщеному нижче, представлені такі показники: мінімальна зарплата, яка вказана у резюме, середні мінімальні зарплати – середні побажання тієї четверті пошукачів, що вказали найнижчі зарплатні очікування. Також у графіку представлені середні зарплатні очікування ТОП-менеджерів, середні високі побажання – середні бажані зарплати тієї четверті пошукачів, що вказали найвищі зарплати, і найвищі вказані зарплати.

Різниця в зарплатних очікуваннях очевидна: у жодній із категорій зарплатні очікування жінок не перевищують зарплатні очікування чоловіків.

Аналогічним чином виглядає ситуація і в розрізі професійних спеціалізацій. Найбільша різниця в зарплатних очікуваннях чоловіків та жінок спостерігається в сфері маркетингу, IT та в сфері юриспруденції. Дами в цих сферах претендують на зарплату в середньому на 50% меншу, ніж чоловіки. Найменша різниця в галузі управління персоналом, тут вона становить близько 25%.

У кожній із ТОП-10 професійних сфер за рівнем зарплатних очікувань лідирують чоловіки. На найвищі зарплати розраховують чоловіки-управлінці в сфері інформаційних технологій, фінансів, виробництва, маркетингу. Найбільш скромні зарплатні побажання у керівників департаментів персоналу та адміністративних управлінь. Відносно невеликі зарплатні запити у керівників в сфері продажів, але тут варто згадати, що ця робота завжди передбачає іще й змінну складову оплати праці – бонуси, відсотки, премії.

На найвищий прибуток, порівняно з іншими галузями, очікують ті жінки-управлінці, які працюють в банківському, фінансовому та виробничому секторі. А от на відносно невисокі зарплати готові погодитись жінки-маркетологи, керівники департаментів персоналу та адміністративних відділів.

«В одному з наших досліджень ми писали, що для чоловіків головним у роботі є висока зарплата, а жінкам важливо, щоб трудова діяльність приносила задоволення. З іншого боку – при аналізі зарплатних очікувань дивно бачити таку різницю в запитах. Можу побажати жінкам більше впевненості у своїх силах, адже ринку праці потрібні ваш інтелект, професіоналізм і харизма!»- так прокоментувала різницю у зарплатних очікуваннях ТОПів генеральний директор кадрового порталу HeadHunter Україна Марина Маковій.

Дані були отримані у результаті аналізу бази даних вакансій та резюме Міжнародного кадрового порталу hh.ua у листопаді 2013 року.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *