ОСТАННІ НОВИНИ

Поверхневі води Львівщини найбільш забруднені

|

Департамент екології та природних ресурсів повідомляє, що поверхневі води Львівської області належать до найбільш забруднених природних ресурсів. Незважаючи на спад виробництва та зупинку багатьох підприємств, не спостерігається суттєвого покращення якості стічних вод та зменшення скиду неочищених та недостатньо очищених стічних вод. Це в першу чергу пов’язане з погіршенням технічного стану діючих очисних споруд, відсутністю коштів на їх ремонт та реконструкцію. Про це повідомляє прес-служба департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної держадміністрації.

Зокрема, за 2012 рік у поверхневі водні об’єкти було скинуто 224,9 млн.м3 зворотних вод, в тому числі – 43,49 м3 недостатньо очищених та неочищених стічних вод.

Загалом, до основних причин, що призводять до забруднення поверхневих вод на території Львівської області, належать: – неефективна робота очисних споруд житлово-комунальних господарств області; – відсутність каналізування сільських населених пунктів. На сьогодні вкрай критична ситуація щодо очистки стічних вод склалася у містах Самбір, Бібрка, Ходорів.

У м. Яворів очисні споруди взагалі відсутні, внаслідок чого неочищені стічні води із усього міста скидаються у р.Шкло. Неефективно працюють очисні споруди в м.Львові та у всій Львівській області, а саме в містах Буськ, Радехів, Кам’янка-Бузька, Рава-Руська, Стрий, Пустомити, Славське, Жовква. Ефективну очистку води здійснюють лише загальноміські очисні споруди у містах Новояворівськ, Броди, Дрогобич, Червоноград.

Забруднення поверхневих вод негативно впливає не тільки на навколишнє середовище , але і на здоров’я людей – через їжу, пиття , вмивання, купання у забруднених водоймах.

Зокрема, вживання такої води призводить до багатьох інфекційних хвороб, а саме вірусного гепатиту А, черевного тифу та захворювань органів травлення, серцево-судинної, ендокринної системи, сприяє появі алергічних реакцій. З метою забезпечення охорони і раціонального використання водних ресурсів, ефективної очистки стічних вод Львівської області, Департамент екології та природних ресурсів виступає з ініціативою перед органами місцевого самоврядування розглянути на сесіях питання щодо забезпечення належного утримання та експлуатації об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *