ОСТАННІ НОВИНИ

Українці розділились навпіл в оцінці Євромайдану

|

За час майданних подій – з 4 по 9 грудня – Research & Branding Group провела соціологічне опитування в регіонах України. З`ясувалося, Євромайдан дійсно розколов Україну. 48,6% українців підтримують акцію в центрі Києва, 45,2% налаштовані проти. При цьому на Сході з мітингуючими солідарні лише 13,3% при 81% проти, а на півдні 32,8% при 59,9% проти. Моральну підтримку Майдан отримує із заходу – 84,2% і в Центрі – 65,8%.

Попри те, що 45,6% українців підтримують інтеграцію в Євросоюз і лише 35,7% – Митний, на півдні України союз з Росією і Казахстаном знаходить значно більше шанувальників – 53,9%, а на Сході підтримкавступу України в МС перевищує 61%. Підтримка інтеграції в ЄС на заході України – 81,1%, а в центрі країни – 55,9%.

Така висока підтримка інтеграції з ЄС виглядає парадоксальною, враховуючи, що 39,2% опитаних упевнені, що Угода про асоціацію з ЄС для України не вигідна. У тому, що УА вигідна, беззастережно вірять лише 5,1%, і 25,3% – вважають, що “досить вигідна”. 30,4% утруднювалися відповісти на це питання.

Рішення Кабміну на якийсь час припинити підготовку до підписання УА і зони вільної торгівлі вважають обгрунтованим 35,8% українців, необгрунтованим – 34,2%.

48% опитаних вважають, що у Президента України Віктора Януковича були підстави не підписувати асоціацію і лише 34,5% не бачать таких підстав. З рішенням Президента солідарні 70% жителів Сходу, 64,7% жителів Півдня, 38% – центру і 19,2% – заходу України.

Водночас 55,2% українців вважають, що керівництво України має продовжити переговори з підготовки до УА, і в тому, що вона буде підписана, солідарні в переважній більшості регіонів України.

Цікаво, що, незважаючи на достатню підтримку Майдану, 36,9% українців не вірять, що опозиція зможе стабілізувати ситуацію. Вірять в потенціал лідерів мітингуючих лише 29,6%.

У свою чергу на питання “В якому випадку може стабілізуватися ситуація в країні”, майже 40% упевнені, що тільки у разі компромісу між діючою владою і опозицією.

Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *